Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Ehdokkaalta | Mikä ihmisryhmä pakotetaan elämään köyhyydessä lainarahalla?

Koulutukseen panostamisen täytyy ulottua myös opiskelijoihin panostamiseen. Korkojen nousu on vaikuttanut myös opintolainojen korkoihin. Aikaisemmin ”halpana” ja joustavana pidetyn opintolainan korot ovat yhtäkkiä moninkertaistuneet. Takaisin maksettavaa onkin paljon enemmän.

Jo toisen asteen opintojen jälkeen lainaa voi olla tuhansia euroja. Siitäpä sitten ilolla jatkamaan korkeakouluun ja kehittämään sitä kuuluisaa, vaadittua osaamista.

Kriisisumassa kukaan ei ole ääneen huolehtinut opiskelijoista. Mikä muu ihmisryhmä pakotetaan elämään köyhyysrajan alapuolella lainarahalla? Asuntovelallisten apuun kyllä riennetään.

Huonosti valmisteltua monikanavaista sähkötukea jaetaan myös sitä tarvitsemattomille. Kaikki hintojen nousu iskee valmiiksi tukikuopassa oleviin opiskelijoihin erityisen raskaasti.

Monet opiskelijat käyvät opintojen ohessa myös töissä, koska tuet ja laina ei riitä. Opiskelijoilla on siis tuplatyö ja päälle läksyt ja tentteihin valmistautumiset.

Turha ihmetellä, miksi nuoret aikuiset uupuvat työuran alkumetreillä. He siirtyvät opinnoista työelämään valmiiksi väsyneinä. Näiden nuorten harteille yhteiskunta sälyttää heikkenevän huoltosuhteen korjaamisen. Heidän varassaan on ongelmien vuorella lastattu tulevaisuus.

En pidä tällaista politiikkaa älykkäänä. Nuoriin ja opiskelijoihin panostaminen on sijoitus koko yhteiskuntaan.

Kirjoittaja on hämeenlinnalainen eduskuntavaaliehdokas (kok.).