Tänään maanantaina käynnistyy jälleen päiväkotien, koulujen ja uutismedian yhteinen mediakasvatuksen teemaviikko eli Uutisten viikko. Viikkoa on vietetty helmikuun alussa jo vuodesta 1995 lähtien, aluksi sanomalehtiviikon nimellä.
Tänä vuonna Uutisten viikon erikoiskohderyhmänä ovat yläkouluikäiset nuoret. Tavoitteena on vahvistaa toivoa ja rakentaa uskoa tulevaisuuteen. Sille on tarvetta, sillä kolme viime vuotta ovat olleet raskaita kaikille, mutta erityisesti nuorten elämään pandemia ja sota ovat vaikuttaneet suuresti. Elämästä on jäänyt pois paljon kivoja asioita, ystäviä ja yhteistä tekemistä. Kouluterveyskyselyjen mukaan yhä useampi nuori tuntee itsensä yksinäiseksi.
Uutisten viikko on hyvä tapa tutustua median toimintaan ja keskustella lapsia ja nuoria lähellä olevista teemoista. Etelä-Suomen Sanomissa Uutisten viikko näkyy muun muassa sellaisina aiheina, joita on helppo käsitellä kouluissa oppitunneilla. Koulut ovatkin tilanneet runsaasti digitunnuksia verkko- ja näköislehden lukemista varten.
Nuorten kiinnostus uutistapahtumiin on vähentynyt.
Yhteiskunnan polarisoituminen näkyy myös luokissa: on lapsia, joille lukeminen ei tuota vaikeuksia, mutta on myös lapsia, joille ei ole koskaan luettu satuja tai kotiin ei ole haettu kirjaston kirjoja. Hyvä lukutaito on kuitenkin perusta kaikelle koulumenestykselle.
Myös medialukutaidosta on tullut yhä harvemman taito. Nuorten tärkeimmäksi yksittäiseksi uutislähteeksi on nousemassa sosiaalisen median kanava TikTok, jonka kautta uutisia seuraa noin 40 prosenttia nuorista. Somen merkitystä nuorten elämässä ei pidä liioitella, mutta joskus se saattaa johtaa myös väärän tiedon ja uskomusten levittämiseen.
Siksi Uutisten viikon kantavana tavoitteena onkin opettaa nuoria ottamaan selvää siitä, mikä on totta ja mihin kannattaa uskoa. Luotettava uutismedia lisää ymmärrystä maailmasta ja antaa rakennusaineita oman ajattelun perustaksi.
Uutismedian liiton teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan nuorten kiinnostus uutistapahtumiin on vähentynyt. Vielä vuonna 2020 yli puolet nuorista kertoi olevansa kiinnostunut isoista uutisaiheista, mutta nyt ne kiinnostavat enää reilua kolmannesta nuorista.
Nuoret kertovat tutkimuksessa myös siitä, miten sotaan ja kriiseihin liittyvät uutiset aiheuttavat ahdistusta ja pelkoa. Uutismedian tehtävänä on etsiä ikäviin asioihin paitsi ratkaisuja myös auttaa lukijoita – niin nuoria kuin varttuneempiakin – ymmärtämään paremmin asioiden taustoja, nykyhetkeä ja tulevaa.