Nepal on valtio, jossa sijaitsee kahdeksan maailman kymmenestä korkeimmasta vuoresta. Maailman vanhinta uskontoa, buddhalaisuutta, on harjoitettu sen alueella jopa neljä tuhatta vuotta. Nepal on myös yksi maailman köyhimmistä maista, jossa maanjäristykset ja monsuunisateet kadottavat tiet ja tuhoavat kylät. Minulla oli kunnia päästä yhtenä kuudesta eri eduskuntapuolueen edustajasta mukaan YK-liiton matkalle tutustumaan tähän ihmeelliseen ja ristiriitojen värittämään maahan.
Lensimme Qatarin kautta. Jo lentokoneessa oli nähtävillä yksi nepalilaisten päätulonlähteistä: erityisesti Persianlahden arabimaihin suuntautuva siirtotyöläisyys, jota valtio myös avokätisesti tukee. Esimerkiksi jalkapallon MM-kisoja oli rakentamassa satoja tuhansia nepalilaisia – rakennustöissä kuolleiden nepalilaisten määrä mitataan tuhansissa, muista heihin kohdistuneista rikkomuksista puhumattakaan.
Maatalous tarjoaa sekä ravinnon, työn että toimeentulon suurelle osalle maan väestöstä. Vaihteleva ilmasto tuo vaikeuksia: monsuuniaikaan vettä sataa kuin saavista ja toisaalta talven kuivuus on pitkä. Samaan aikaan ilmastonmuutoksen vaikutukset iskevät Nepaliin kovaa lisäten tulva- ja maanvyörymäriskiä jään sulaessa vuoristossa. Tämän lisäksi lumen väheneminen vaikuttaa maalle tärkeään turismiin.
Eräs naisista kertoi, että on oppinut ryhmässä erottamaan hyvän kosketuksen huonosta.
Näimme Nepalissa kehitysyhteistyön konkreettisia saavutuksia, joihin myös Suomi on osallistunut monien eri hankkeiden kautta. Matkasimme Dhulikelin kylään, jossa pääsimme tutustumaan esimerkiksi naisten vertaistukiryhmän toimintaan. Ryhmässä naiset jakavat tietoa oikeuksistaan ja keskustelevat aroistakin aiheista.
Eräs naisista kertoi, että on oppinut ryhmässä erottamaan hyvän kosketuksen huonosta. Toinen nainen kertoi opettaneensa lapsille tasa-arvon merkityksestä, mikä on saanut kaikki lapset osallistumaan kotitöihin. Kolmas nainen kertoi, että hänen miehensä kannustaa häntä käymään ryhmässä, sillä kun vaimo voi hyvin, voi myös koko perhe hyvin.
Matkan iloisin osuus oli kouluvierailu pienessä kylässä. Nepalissa lähes kaikki lapset käyvät koulua. Yhtenä kannustimena koulunkäyntiin on maksuton kouluruokailu, jota Suomi on ollut vahvasti edistämässä.
Olimme koululla lounasaikaan ja pääsimme jakamaan sekä myös maistamaan ruokaa. Kasvikset olivat lähitilojen naisten viljelemiä – tässäkin viljelyhankkeessa Suomi on ollut mukana tukemassa naisten raskasta, mutta elintärkeää työtä.
Näimme matkalla, mitä hyvää kehitysyhteistyöllä voidaan saada aikaan. Köyhyys on vähentynyt, lukutaito lisääntynyt ja puhdasta vettä on saatavilla lähes kaikkialla. Näimme, että hyvän elämän edellytyksiä voidaan tukea paitsi auttamalla perustarpeiden turvaamisessa, myös tietoa lisäämällä.
Tietoisempi ihminen pystyy pitkäjänteisesti rakentamaan ja levittämään hyvää niin omassa elämässään, lähiyhteisössään kuin yhteiskunnassa laajemmin. Tämän kehityksen eteen on tehty paljon työtä ja sitä työtä on jatkettava.
Kirjoittaja on riihimäkeläinen kansanedustaja ja eduskuntavaaliehdokas (vas.).