Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Viinilain voi kirjoittaa – kokeilin piruuttani

Hallitusneuvos Ismo Tuominen väitti, ettei kukaan kykene kirjoittamaan lakia, joka toisi "vain viinit ruokakauppoihin” (ESS 13.1.2023). Kokeilen piruuttani.

Ruokakaupoissa myytävien juomien valmistustapa oli vanhassa laissa vapaa 2,7 prosenttiin asti, mutta 2,8–4,7 prosentin juomien tuli olla käymisteitse tehty. Samalla logiikalla kauppa voisi myydä valmistetapavapaasti enintään 5,5 prosentin juomia kuten nytkin, ja sen lisäksi 5,5–15 prosentin juomia, mutta vain, jos ne ovat käymisteitse valmistettuja. Myyntiin tulisivat viinit ja vahvat oluet.

Hallitusneuvos kyseenalaisti ruokakaupan käsitteen ja katsoi juomien tulevan myyntiin muuallekin. Vähittäismyyntilupa voidaan myöntää ”monipuolista valikoimaa päivittäin tarvittavia elintarvikkeita maankäyttö- ja rakennuslaissa tarkoitetussa rakennuksessa muutoin kuin tilapäisesti myyvälle hakijalle, jos alkoholijuomien myynnin osuus elinkeinotoiminnassa ei ole selvästi muiden elintarvikkeiden myynnin osuutta suurempi”.

Mitä nämä pysyvästi ja pääasiallisesti elintarvikkeita myyvät paikat ovat elleivät ”ruokakauppoja”?

Kirjoittaja on helsinkiläinen.