Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Toimiva kävelykatu vaatii tiiviin palvelutarjonnan

Lahden kävelykatukeskustelussa on viitattu onnistumiseen Jyväskylässä. Lienee paikallaan hiukan analysoida ja vertailla tilannetta siellä ja Lahdessa.

Jyväskylän Kauppakatu on sopivan kapea, se ei näytä autiolta pienehkölläkään kävelijämäärällä. Pieni pinta-ala mahdollistaa myös talvilämmityksen järkevillä kustannuksilla. Lahdessa Aleksi on kävelykaduksi aivan liian leveä ja jäisi kolkoksi. Nytkin sinne on laitettu betonilampaita täyttämään liikaa tyhjää tilaa.

Jyväskylässä Kauppakadun varteen ja sen kulmille on keskittynyt suuri osa ydinkeskustan ravintoloista ja kaupoista. Kauppakadun appro lienee joillekin tuttu opiskelijapiireistä. Lahdessa ne ovat enemmän hajallaan – Aleksin lisäksi Vapaudenkadulla ja Hämeenkadulla esimerkiksi. Muutenkin Lahden keskusta on laajempi kuin Jyväskylässä ahtaassa paikassa Jyväsjärven ja Harjun välissä.

Jyväskylässä Kauppakadun varteen on keskittynyt suuri osa ydinkeskustan ravintoloista ja kaupoista.

Toimiva kävelykatu vaatii tiiviin palvelutarjonnan, joka Jyväskylän Kauppakadulla oli jo ennen kävelykaduksi muuttamista. Jyväskylän Kauppakatu ei ole väylä keskustan läpi, vaan siellä on rinnakkaiset kadut sitä varten: Yliopistonkatu, Vapaudenkatu, Hannikaisenkatu ja vielä ”ohitustie” Rantaväyläkin.

Kävelykatu ei siis tulppaa liikennettä.

Lahden Aleksi on ainut katu, joka menee itä–länsi-suunnassa suoraan koko ydinkeskustan läpi vanhalta linja-autoasemalta Karjalankadun alkuun. Toki tämä ikiaikainen väylä on jo puoliksi pilattu.

Keskustan asukkaana en todellakaan mene kävelemään Aleksille ilman asiaa, koska paljon parempia kävelypaikkoja löytyy läheltä muualtakin: Kariniemestä, Pikku-Veskulta, urheilukeskukselta, Radiomäeltä ja niin edelleen. Kahvitteluun ja jäätelöllekin paljon parempi paikka on satamassa.

Viisas ei yritä kokeilla sellaista, millä ei ole onnistumisen mahdollisuuksia. Pätee muihinkin ehdotuksiin.

Kirjoittaja on lahtelainen.