Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Ehdokkaalta | Liikkumattomuuden ongelmaa ei ole aidosti haluttu ratkaista

Liikkumattomuuden kustannukset ovat 3,2 miljardia euroa (UKK-instituutti). Opetushallituksen kokoamat Move-mittausten tulokset 5.- ja 8.-luokkalaisilta kertovat, että noin 40 prosenttia lapsista ja nuorista on niin huonossa kunnossa, että siitä on heille haittaa arjessa. Kanta- ja Päijät-Hämeessä tulokset ovat keskimääräistä huonommat.

Liikunnan rahoituksesta valtion osuus on noin 330 miljoonaa, kuntien osuus 500 miljoonaa ja kotitaloudet rahoittavat noin 1,2 miljardia. Hyvinvointialueiden rahoitus on noin 22 miljardia. Arvioiden mukaan väestöstä yksi kymmenestä (10 %) käyttää hyvinvointialueiden resursseista 85–90 prosenttia.

Liikkumattomuuden ongelmaa ei ole aidosti haluttu ratkaista. Tämä on ihmisten ja yhteiskunnan kannalta valitettavaa.

Liikkumattomuus vaatii muutoksia yhteiskunnassamme. Ratkaisut vaativat kannusteita ja taloudellista ohjaamista. Meidän ihmisten perheineen on lähdettävä liikkumaan. Tätä on välttämätöntä kannustaa, edistää ja ohjata päätöksillä.

Esitän, että työntekijän viisi ensimmäistä sairaspäivää siirretään työntekijän omalle vastuulle.

Sähkön hinnan nousu ja siitä seurannut sähkön kulutuksen vähentäminen osoittaa, että euro on äärimmäisen tehokas ja lienee ainoa muutoksia aikaansaava keino. Liikkumattomuus lisääntyy, vaikka sillä on yksilötasollakin hyvin haitallisia vaikutuksia ja jokainen sen tietää. Tarvitaan järeämpiä keinoja.

Osa ratkaisuista on helposti hyväksyttäviä. Jotkut ratkaisut leikkaavat saavutettuja etuja. Kotitalousvähennystä kannattaa laajentaa koskemaan liikuntapalveluita. Tämä laskee kotitalouksien kustannuksia, joita liikunnasta aiheutuu.

Toisena keinona esitän, että valtion liikuntabudjetti suunnataan urheiluseurojen rahoitukseen sekä liikuntapaikkojen valtionapuun. Hyvinvointialueiden nykyisestä rahoituksesta, jolla hoidetaan ongelmia, osa kannattaa siirtää ennaltaehkäisyyn.

Yksi keino voi olla liikunnan lisääminen jokaiseen koulupäivään. Lisäksi yritysten innovaatioiden rahoittamiseen sijoitusperiaatteella kannattaa panostaa. Päämääränä sijoituksilla on luoda kestäviä liikuntaa lisääviä innovaatioita. Työnantajien rahoittamien liikuntaseteleiden verovapauden rajaa voidaan nostaa.

Viimeisenä, varmasti vastustusta aiheuttavana keinona esitän, että työntekijän viisi ensimmäistä sairaspäivää siirretään työntekijän omalle vastuulle, seuraavat neljä päivää työnantajien vastuulle ja sen jälkeen sairauspäiväraha voi olla Kelan vastuulla. Kokemuksen mukaan liikunnalla, terveellisellä ravinnolla ja vastaavilla keinoilla ehkäistään valtaosa lyhyistä sairauspoissaoloista.

Näillä keinoilla ihmisten liikkumismahdollisuudet ja -motivaatio lisääntyvät. Vaikuttavathan ihmisen omat valinnat suoraan heidän tuloihinsa ja ennen kaikkea lisääntyvä liikunta parantaa jokaisen arkea ja terveyttä.

Kirjoittaja on janakkalalainen eduskuntavaaliehdokas (kok.).