Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Keinoja liikunnan lisäämiseen löytyy, mutta kuka maksaa?

Useissa medioissa, myös tässä lehdessä on tuotu lähiaikoina esille liikkumattomuuden hillitöntä noin kolmen miljardin euron hintaa, jollaiseksi UKK-instituutti sen on laskenut. Onhan tämäkin ollut aiemminkin tiedossa, ja nyt oli hyvä aika asiaintilan esiintuomiselle, kun on nuo eduskuntavaalitkin tulossa.

Liikunnan puolestapuhujia tulee siis riittämään lähiaikoina. Ikävä kyllä se ei takaa muutosta parempaan. Jos ja kun säästölinjoille mennään tulevissa budjeteissa, valtion liikuntaan ja urheiluun käyttämät miljoonat eivät lisäänny. Niiden pitäisi lisääntyä, jos parempia tuloksia halutaan.

Suurin talouspanostus liikuntaan tehdään kunnissa. Eipä liene maassamme montakaan kuntaa, joiden tämän vuoden liikuntaan käyttämät rahat olisivat olennaisesti aiempaa suuremmat. Toki on kuntia, joissa jokin paikallisesti suuri liikuntapaikkainvestointi aiheuttaa huomattavan piikin menoissa.

Eipä liene montakaan kuntaa, joiden tämän vuoden liikuntaan käyttämät rahat olisivat olennaisesti aiempaa suuremmat.

Ei ole mitään yksittäistä hokkuspokkus-keinoa, jolla tilanne olennaisesti muuttuisi. Monenlaista on yritetty ja tehty senkin 50:n vuoden aikana, mitä olen ammattilaisena ollut seuraamassa ja mukana.

Seuraavassa muutamia asioita ja keinoja, joilla suuntaa voidaan ehkä kääntää:

Perheiden yhteinen liikkuminen, vanhemmat mukaan lasten pihaleikkeihin ja -peleihin. Tapahtumia, tempauksia, some-vapaita päiviä, jolloin lähtökynnys madaltuu. Koululiikunnan ja koulupäivän yhteyteen liitettävän liikunnan lisääminen.

Urheiluseurojen toiminnan lisääntyvä panostus myös harrasteliikuntaan. Kaveriliikunta, esimerkiksi. hanki kaveri, liiku hänen kanssaan dokumentoidusti kymmenen kertaa ja palkinnoksi saat kolme vapaata uimahallikäyntiä.

Lisää liikkumattomien ja liian vähän liikkuvien matalan kynnyksen tapahtumia ja liikuntaryhmiä. Lisääntyvä kannustus luonnolliseen liikuntaan, kävelyyn, pyöräilyyn, hyötyliikuntaan ilman konevoimaa.

Tuossa joitakin keinoja tilanteen parantamiseksi, jotka ovat vapaasti käytettävissä myös eduskuntaan pyrkivien vaalipuheisiin. Kaikki kuitenkin maksaa, kuka maksaa?

Kirjoittaja on lahtelainen liikuntatieteiden maisteri, liikunnanopettaja ja toimitusjohtaja.