Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Markus Pirttijoen kolumni Paha yskä ja yhä paremmat saumat miljardibisnekseen

Se iski 28. joulukuuta viime vuonna eli päivälleen kolme ja puoli viikkoa sitten. Kevyehkö flunssa, johon liittyi lievä parin päivän kuume. Kitusissa kiusannut kutittelu varoitti, että välttämättä tämä ei jää tähän. Eikä sitten jäänytkään.

Lämpövaihetta seurasi armoton yskä, jota kesti seuraavat kaksi viikkoa. Kröhä oli seurana päivin ja öin pitäen huolen siitä, että allekirjoittaneen lisäksi joku muukin valvoi meidän perheessä. Töihin ei voinut mennä, koska konttorilla ei katsota hyvällä hengitystieoireista kärsivää kollegaa. Etätyökulttuurille kiitokset siitä, että työt ylipäätään tulivat hoidetuksi. Voisin ynnätä tämän kolmen ja puolen viikon rupeaman niin, että terveempiäkin päiviä on nähty.

Kuulun niihin, jotka välttelevät lääkärille menemistä ehkä liiankin pitkään. Tässä tapauksessa vertaistuellakin on ollut merkitystä. Olen kuullut, että lenssu ja äänipaine ovat voineet kestää jopa kuusi viikkoa. Siten ollaan vasta puolimatkan krouvissa.

Vaan kun alati jatkuva yskä ja nukkumattomuus alkoivat oikeasti syödä miestä, päätin kuitenkin kokeilla, onko lääketiede olemassa minua varten. Tulipahan samalla testatuksi työterveyslääkärin digiklinikan toimivuus. Teknisesti se toimi moitteettomasti. Sain lääkärin kiinni alta aikayksikön ja pääsin konsultoimaan oireistani. Kirjoittelin yllä kerrotun mukaiset vaivat hänelle chat-boxiin.

Siihen se sitten pysähtyi. Lääkärin ohje kuului: kuumaa vettä, hunajaa ja höyryhengitystä. Lääketieteen asiantuntijalta kuultuna tropit kuulostivat vähän köykäisiltä. Tiedänhän minä, että virusperäiseen tautiin ei auta kuin aika ja kärsivällisyys, mutta valvottujen öiden ja keuhkot ruvelle vääntäneen yskän murjoma mieli asettui torjuntamoodiin: josko kuitenkin jotain lääkettä? Olipa tarjota ehdotuskin. Takavuosina onnistuin saamaan reseptin yskänlääkkeeseen nimeltä Cocillana, joka taltutti kuivan yskän kuin miljoona volttia hyttysen: yskä lähti ja uni tuli.

Lääkäri piti kynänsä taskussa. Muutaman paperille kirjoitetun sanan, allekirjoituksen ja leiman puuttuminen erottivat minut ja helpotuksen tuovan lääkkeen toisistaan.

Kuulemma lääkärit eivät enää erityisemmin määrää yskänlääkettä, koska niiden vaikuttavuudesta ei ole tieteellistä näyttöä. Cocillanan teho perustuu siihen, että se ohjailee keskushermoston kautta yskänrefleksiä. Yskiminen siis lopetetaan keinotekoisesti ja tällainen voi joskus johtaa jopa keuhkokuumeeseen.

Lääketeollisuuden murros voi tehdä kenestä tahansa rikkaan.

Torjuntamoodi hellitti hieman. Sitten muistin, että vastaavanlainen yskä ja äänen käheys olivat riesana myös viime kesänä. Silloin onnistuin saamaan lääkettäkin. En kuitenkaan nestemäistä Cocillanaa vaan tabletteja, joita selosteen mukaan käytetään muun muassa nivelreuman, selkärankareuman ja sidekudossairauksien vaikeiden oireiden lievitykseen. Lääkkeellä on hoidettu myös astmaa, ihottumia, verisolujen epämuodostumia, syöpäkasvaimia ja munuaissairauksia. Olen nyt sitten lääkinnyt reumaa, astmaa, ihottumaa, epämuodostumia, syöpää ja munuaissairauksia, joita minulla ei ole. Yskään ja äänipaineeseen lääkkeellä ei mielestäni ole ollut vaikutusta. Yskä meni omia aikojaan ja ääni on paineessa edelleen.

Vaan ei tämä ole ollut hyödytön matka, päinvastoin. Lääketeollisuudessa on meneillään valtava murros, joka voi tehdä kenestä tahansa meistä upporikkaan. Yskänlääkkeiden kadotessa voittajia ovat ne, jotka kasvattavat mehiläisiä ja tuottavat hunajaa. Siellä ne miljardit pesivät.