Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Energiatodistus, pakollinen – vai hyödytön turhake?

Laki rakennuksen energiatodistuksesta (50/2013) kertoo, että asuinrakennusta myytäessä tulee kodilla olla voimassa oleva energiatodistus. Vaikka laki on selkeä, vain noin viidellä prosentilla Päijät-Hämeessä myytävänä olevista omakotitaloista on energiatodistus.

Myynti- tai vuokrausilmoituksessa on oltava myytävän kohteen energiatehokkuusluokka. Rakennuksen omistaja tai haltija vastaa siitä, että rakennuksen energiatodistus hankitaan ja sitä käytetään laissa säädetyissä tilanteissa.

Jos rakennuksen omistaja ei ole täyttänyt säädettyjä velvollisuuksia, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara kehottaa korjaamaan asian ja antaa määräajan todistuksen hankkimiselle. Jos asiaa ei korjata määräajassa, Ara antaa rakennuksen omistajalle varoituksen ja uuden määräajan.

Jos todistusta ei kehotuksesta ja varoituksesta huolimatta korjata, Ara voi antaa omistajaa velvoittavan käskypäätöksen, jota voidaan tehostaa 800 euron uhkasakolla.

Hyvin laaditusta energiatodistuksesta selviävät myös toimenpide-ehdotukset, jotka tähtäävät laskennallisen ostoenergian säästöön ja E-luvun parantamiseen eli suoraa säästöä arjen energiakustannuksiin. Ehdotukset antavat omistajalle konkreettisia keinoja, joilla energian kulutusta voidaan pienentää.

Toimenpide-ehdotukset kannattaa ottaa vakavaan harkintaan, suunnitella mahdollisia muutoksia ja ryhtyä tuumasta toimeen. Hyvin laadittu energiatodistus kehitysehdotuksineen nopeuttaa asuntokauppaa ja vahvistaa kauppahintaa. Kodin ostajan puolestaan kannattaa edellyttää energiatodistusta.

Kirjoittaja on OP-Koti Päijät-Hämeen myyntijohtaja ja kiinteistönvälittäjä.