Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Ehdokkaalta | Askel kohti energia­omavaraisuutta

Suomen energiahuolto ja energiaomavaraisuus lepää ydinvoiman varassa, tuulivoiman, metsäenergian, turpeen ja vesivoiman, sekä lisääntyvässä määrin aurinkoenergian täydentäessä energiapalettia. Metsäenergian ja turpeen merkityksestä huoltovarmuudelle ja paikallisuudelle ei ole kahta sanaa.

Aurinkovoima tekee tuloaan ja vesivoima näyttelee omaa osaansa kokonaisuudessa, mutta se ei ole meillä yhtä merkittävä kuin esimerkiksi Ruotsissa tai Norjassa. Tuulivoima on toki oikukas kaveri, koska silloin, kun energiaa tarvittaisiin eli kovilla pakkasille, ei juuri tuule.

Suunnitteilla on erilaisia vetyyn perustuvia järjestelmiä, joilla muun muassa tuulivoimaenergian talteenotto ja varastointi olisi tulevaisuudessa mahdollista. Hyvin pitkälti energiaomavaraisuutemme ja -varmuutemme tulee kuitenkin pohjautumaan ydinvoimaan.

Ydinvoimalla tuotettu energia on oikein kontrolloituna puhtainta ja varminta energiaa. Itse ydinjäte on oma lukunsa, ja toivoa vain sopii, että ihmiskunnan äly oppii käsittelemään sen sekä ihmisen että ympäristömme kannalta oikein ja turvallisesti. Toistaiseksi ihminen ei osaa tehdä ydinjätteestä vaaratonta.

Terrafame on aloittamassa uraanin jalostamisen Sotkamossa vuoden 2024 aikana. Suomi tulee olemaan Euroopan ainoa uraanin tuottaja. Uudesta kaivostoiminnasta ei ole kyse, vaan luonnonuraania on kaivoksesta louhitussa malmissa, ja se otetaan talteen uudessa prosessissa.

Uraanin talteenottoon on ollut lupa olemassa jo kymmenisen vuotta, mutta hanke kaatui Talvivaaran konkurssiin ja ympäristöongelmiin. Uraanin talteenotolla on ympäristöministeriön mukaan merkittävä uraanin kerääntymistä vähentävä vaikutus Sotkamon kaivosalueelle ja vesiin.

STUK:n mukaan talteenotolle ei ole säteily- ja ydinturvallisuuden kannalta estettä. On arvioitu, että sotkamolainen uraani voisi tehdä Suomesta uraaniomavaraisen, vaikka talteen otetun uraanin jatkojalostus ydinvoimalan polttoaineeksi tapahtuukin joko Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa. Hyvin todennäköisesti jalostettu polttoaine tultaisiin käyttämään Suomen voimaloissa.

Toisaalta ydinvoiman ja uraanin kanssa toimitaan vaarallisilla vesillä. Kaikki on aina mahdollista ja ydinjäte on tappavaa jätettä. Uskon kuitenkin, että kun prosessi on suomalaisten käsissä, uraanin kulku kaivoksesta laitokseen ja aikanaan loppusijoitukseen pystytään hoitamaan niin turvallisesti kuin se vain tällä ihmisen viisaudella on mahdollista.

Lisäksi se on askel myös ydinvoiman osalta kohti Suomen vankempaa energiaomavaraisuutta.

Kirjoittaja on etelähämäläinen kansanedustajaehdokas (kesk.).