Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Sote ratkeaa soten ulkopuolella – tarvitaan parempaa yhteispeliä

Huolipuhe sote-rahoituksen riittävyydestä ja koko sote-järjestelmän kestävyydestä on lisääntynyt. Päijät-Hämeen hyvinvointialueen johtaja Petri Virolainen totesi (HS 28.11.2022), että on uskallettava puhua myös ihmisten omasta vastuusta ja hyvinvoinnin edistämisestä. Pelkkä pahoinvoinnin korjaaminen ei riitä.

Miten väestön kaikenlaista aktiivisuutta, osallisuutta ja toimijuutta konkreettisesti edistetään eli miten syrjäytymistä ja sairastumista estetään vaikuttavasti, on keskeinen kysymys hyvinvointialueilla.

Lapsia, nuoria, keski-ikäisiä ja eläkeläisiä ei saisi päästää tippumaan raskaiden sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttäjiksi. Meillä on aivan riittävästi vanhuksia, monisairaita ja toimintakykyongelmaisia, joiden hoitamisesta ei voi tinkiä.

Hyvinvointialueet eivät asiaa yksin ratkaise, vaikka niiden leveämmät hartiat mahdollistavat muutoksia nykyisiin toimintatapoihin. Sote ratkeaa soten ulkopuolella eli yhteispelissä hyvinvointialueiden eri toimijoiden kesken. Katseen täytyy siis kohdistua sinne, missä hyvinvointia vahvistetaan ja jossa kuntoutuminen ja sosiaalinen pääoma rakentuu.

Pienten lasten vanhemmat tarvitsevat aktiivista tukea lastensa kasvatukseen, päiväkoti-ikäiset erityistukea osatakseen toimia ryhmissä ja kehittääkseen omia perustaitojaan. Nuoria voi auttaa aktiivinen räätälöity harrastaminen, seikkailukasvatus tai kokemuksellinen oppiminen.

Ammattikorkeakoulujen tulisikin auttaa hyvinvointialuetta, kuntia, yrityksiä ja järjestöjä sosiaalipalvelupolkujen rakentamisessa.

Eläkeikäisten yksinäisyyttä ja toimintakyvyn heikentymistä voi estää yhteisöllisillä ja ikääntyneiden toimijuutta lisäävillä harrastuksilla ja vapaaehtoistoiminnoilla.

Järjestöissä on runsaasti vapaaehtoistoiminnan tehtäviä, joihin tarvitaan tekijöitä. Ne tarjoavat mahdollisuuden vertaistukihenkilöille, kokemusasiantuntijoille ja työssäoppijoille, jotka kuntouttavat itseään ja muita kohdattuaan yksinäisyyttä, päihdeongelmia, syrjintää tai muita vaikeuksia elämässään. Polku takaisin koulutukseen ja työelämään kulkee kolmannen sektorin kautta.

Hyvinvointia edistävien polkujen kehittäminen, organisointi ja resursointi kuuluu sote-uudistuksessa hyvinvointialueen päättäjille ja toiminnan toteuttajille, vaikka pahoinvoinnin korjaaminen onkin sen perinteinen tehtävä. Nyt se ei riitä.

Monialaisella asiantuntijuudella, verkostomaisella yhteistyöllä ja pitkäjänteisellä resursoinnilla varustettu toiminta on aiemmin puuttunut palveluiden ja rahoituksen siiloutuneisuuden vuoksi. Liian usein apua saa vasta, kun opiskelu-, työ- ja jopa toimintakyky on romahtanut, jolloin tarjolla on vain kalliita laitospalveluita tai tukia.

Toimivia malleja on kehitetty TKI-hankkeissa vuosien aikana. Haasteena on, että hyviä toimintamalleja ei ole saatu juurrutettua käytännöiksi, joilla innovaatiosta olisi rakennettu pysyviä toimintatapoja.

Alueellisten ammattikorkeakoulujen tulisikin auttaa hyvinvointialuetta, kuntia, yrityksiä ja järjestöjä varsinkin sosiaalipalvelupolkujen rakentamisessa ja pitkäjänteisessä kehittämisessä. Se tarkoittaa alueen tarpeista nousevan TKI-toiminnan, koulutusten ja asiantuntijatyön aktiivisempaa, räätälöidympää ja vuorovaikutuksellisempaa tarjoamista.

Nyt on valinnan aika. Minkä strategian kunkin hyvinvointialueen toimijat valitsevat, on kiinni alueiden uusista päätöksentekijöistä ja toimihenkilöistä, mutta myös kuntien, järjestöjen ja yritysten päättäjistä. Tekemistä syrjäytymisen estämisessä ja hyvinvoinnin rakentamisessa riittää kaikille.

Susijengissä pelaajat pääsevät sekä osallistumaan että edistämään peliä omien kykyjensä mukaisesti. Kaikkien toimijuus on tärkeää. Näin toivomme suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnankin pelaavan tulevaisuudessa vaikeudet yhdessä voittaen.

Tiihonen on liikuntasosiologi, Laurea AMK:n asiantuntija, Rautio Paralympiakomitean hallituksen puheenjohtaja ja Hämeenlinnan kaupunginvaltuutettu (kok.), Dettmann huippuvalmentaja ja kolumnisti.