Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Tuomas Haakanan kolumni Mitkä ovat ihmiskunnan viisi tärkeintä kysymystä – chattibotti kertoo

Kuka tahansa saa viimein vastauksen mihin tahansa kysymykseen – kunhan malttaa rekisteröityä ja ruksia "en ole robotti" -ruudun.

Kyse on tietysti marraskuun lopussa avatusta ChatGPT-chatbotista, joka perustuu OpenAI-yhtiön kehittämään kielimalliin. Jos et ole vielä tutustunut supersuosittuun bottiin, olet jo saattanut törmätä sen avulla tuotettuun (halpaan) sisältöön. Tuotetaan sitä lisää.

Aloitetaan helposta: mitkä ovat ihmiskunnan viisi tärkeintä kysymystä juuri nyt?

Botti kertoo, ettei osaa vastata kysymykseen tarkasti, mutta vastaa silti. Esimerkkilista ihmiskunnan tulevaisuuteen ja hyvinvointiin liittyvistä tärkeistä kysymyksistä kuuluu näin:

"1) Miten selvitä ilmastonmuutoksesta ja suojella planeettamme? 2) Miten parantaa ihmisten terveyttä ja elämänlaatua? 3) Miten varmistaa tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus kaikille ihmisille? 4) Miten löytää rauha ja vähentää konflikteja maailmassa? 5) Miten edistää taloudellista kehitystä ja vähentää köyhyyttä?"

Eli tarvitaan enää ratkaisut. Miten voimme toteuttaa kaikki edellä mainitut tavoitteet samaan aikaan?

Ihmisillä on paljon mahdollisuuksia vaikuttaa omiin valintoihinsa.

"Nämä ovat kaikki tärkeitä tavoitteita, ja niiden saavuttaminen vaatii monipuolisia toimia sekä yhteiskunnallisella tasolla että yksittäisillä ihmisillä. Yhteiskunnan tasolla tarvitaan esimerkiksi politiikkaa, joka tukee tasa-arvoa, oikeudenmukaisuutta ja taloudellista kehitystä sekä toimia, jotka edistävät rauhaa ja vähentävät konflikteja. Yksittäisillä ihmisillä on myös paljon mahdollisuuksia vaikuttaa omiin valintoihinsa liittyen esimerkiksi terveyteen ja elämänlaatuun sekä oman ympäristön ja yhteisön kehitykseen."

"Ilmastonmuutoksen torjuminen ja planeetan suojeleminen ovat tärkeitä myös muiden tavoitteiden saavuttamisen kannalta, sillä ilmastonmuutos vaikuttaa monin tavoin ihmisten terveyteen, elämänlaatuun, taloudelliseen kehitykseen ja tasa-arvoon. Siksi on tärkeää, että toimimme aktiivisesti ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja planeetan suojelemiseksi."

Seuraa loppukaneetti:

"Kaikkien näiden tavoitteiden saavuttaminen ei ole helppoa, mutta ne ovat tärkeitä ja niiden eteen on tehtävä töitä. On tärkeää, että pyrimme löytämään yhteisiä ratkaisuja ja toimintatapoja, jotka ovat yhteisiä hyödykkeitä ja jotka edistävät kaikkien näiden tavoitteiden saavuttamista yhdessä."

Jaahas. Entä jos Cheek tekisi edellisen vastauksen pohjalta räpin? Millainen se olisi?

"Cheekin räppi voisi kertoa tarinan ihmisistä, jotka tekevät oman osuutensa ilmastonmuutoksen torjumisessa ja planeetan suojelemisessa."

Minkälaiset lyriikat?

"Me kaikki yhdessä pyrimme / Ilmastonmuutoksen torjumaan / Ja planeettamme suojelemaan / Me valitsemme julkisen liikenteen / Pyöräilyyn ja kävelyyn / Me valitsemme kestävästi tuotetun ruoan / Ja uusiutuvat energialähteet / Me olemme yhdessä luomassa / Tasa-arvoisempaa ja oikeudenmukaisempaa maailmaa / Me olemme yhdessä luomassa / Rauhanomaisempaa ja turvallisempaa paikkaa elää."

Kuulostaa enemmän Biolapset-ryhmän sanoituksilta, mutta ok.

Entä mitä minun kannattaisi kysyä huomenna?

"Huomenna voisit esimerkiksi kysyä minulta – – vinkkejä siitä, miten voit aloittaa oman matkasi kohti ympäristöystävällisempää ja kestävämpää elämäntapaa."