Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Kukaan ei kykene kirjoittamaan lakia, joka toisi vain ”viinit ruokakauppoihin”

Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto vastasi odotetusti (ESS 8.1.2023) moniin Uutissuomalaisen haastattelussa esittämiini alkoholipoliittisiin näkökohtiin (ESS 31.12.2022).

On ollut huolestuttavaa, että ”viinien myyntiä ruokakaupoissa” käsitellään julkisuudessa ikään kuin kyse olisi vain meidän viinin ystävien (ja kaupan) tahdon toteuttamisesta. Toin esiin haastattelussa niitä riskejä ja haittoja, joita kaupan aloitteesta seuraisi koko suomalaiselle yhteiskunnalle. On hyvä, että Luoto jatkaa keskustelua aloitteen haitoista, mutta hänen vastauksensa vaatii muutaman korjauksen.

Luoto paheksuu huomautustani, jonka mukaan alkoholi tappaa jo nyt Suomessa joka vuosi yli 4 000 ihmistä. On totta, että Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2021 alkoholisairauksiin ja -myrkytyksiin kuoli ”vain” 1 647 ihmistä. Kyse on kuitenkin siitä, miten kuolemat luokitellaan kuolintodistuksissa.

Kaupan aloitteen nimi on tässä suhteessa harhaanjohtava.

Tilastosta löytyy esimerkiksi lukuisia syöpäkuolemia, mutta ei yhtään tupakan aiheuttamaa kuolemaa. Kun mukaan lasketaan kaikki kuolinsyyt ja niiden taustatekijät, erillistutkimusten mukaan sekä alkoholin että tupakan saldo on vuosittain yli 4 000 kuolemaa.

Toisin kuin Luoto väittää, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on arvioinut sosiaali- ja terveysministeriölle hyvin vuoden 2018 alkoholilain uudistuksen vaikutuksia. Kun kaupoissa myytävän alkoholin ”väkevöiminen” vaikutti kulutusta lisäävästi, erillisillä päätöksillä vuosina 2018, 2019 ja 2021 toteutetut alkoholiveron korotukset puolestaan laskivat kulutusta.

Ravintolamyynti ja matkustajatuonti ovat lisäksi olleet Covid-19-epidemian aikana jopa kokonaan katkolla. Kaiken tämän jälkeen aivan viime vuosien tilastojen ruotiminen harhauttaa ajatukset pois tärkeimmästä: Alkoholi todella tappaa joka vuosi tuhansia suomalaisia ja alkoholin myyntiä koskevat poliittiset päätökset vaikuttavat omalta osaltaan kuolemien lisäksi esimerkiksi päihdeperheiden lasten elämään sekä terveyskeskusten ja päivystysten ruuhkiin.

”Rajoitusten ammattilaisena” voin vakuuttaa, että kukaan ei kykene kirjoittamaan sellaista lakia, joka toisi vain ”viinit ruokakauppoihin”. Joka tapauksessa samalla vapautettaisiin esimerkiksi kaikkien saman vahvuisten viinasekoitusten myynti kauppojen lisäksi myös kioskeihin ja bensa-asemille. Kaupan aloitteen nimi on tässä suhteessa harhaanjohtava.

Omasta puolestani totean, että olisi kelvotonta lainvalmistelua jättää huomiotta, miten näin suuri alkoholin saatavuuden lisääminen vaikuttaisi suomalaisten terveyteen ja hyvinvointiin.

Kirjoittaja on helsinkiläinen hallitusneuvos.