Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Vaikka teillä ei ole alkoholin kanssa ongelmia, hyvin monessa perheessä lapset kärsivät tietämättäsi

Etelä-Suomen Sanomissa julkaistiin lauantaina 31.12.2022 Uutissuomalaisen tekemä Ismo Tuomisen haastattelu, jossa hän ei pitänyt hyvänä viinien siirtymistä ruokakauppaan. Olen elämäni aikana monesti miettinyt, kuinka paljon tärvääntyy turhaa rahaa valtiolta alkoholihaittojen vuoksi. Jääkö valtiolle voittoa tästä liiketoiminnasta?

Terveydenhuolto, sosiaalityö, vankilat, huostaan otetut lapset, työkyvyttömyys, pahoinpitelyt jne. Kuinka moneen asiaan alkoholi on osallisena tässä yhteiskunnassa? Se ei voi olla pieni summa. Monikaan ei tule ajatelleeksi, mitä lapset saattavat kokea ja millä tavalla se vaikuttaa heidän elämäänsä.

Olen itse kasvanut alkoholiperheessä ja tiedän mistä puhun. Meitä oli neljä lasta, joista olin vanhin ja vastuussa lapsesta asti monista aikuisille kuuluvista asioista. Äitini alkoi käyttää reippaasti alkoholia minun ollessani noin 12-vuotias. Haimme häntä mistä milloinkin kotiin. Äidin miesystävät tekivät kodistamme turvattoman.

Kaikki tämä on vaikuttanut elämääni ja sisarusteni elämään.

Rahat eivät riittäneet ruokaan. Myös väkivalta ja hyväksikäyttö tulivat mukaan. Lapselle se ei ole mukavaa katsottavaa, kun äitiä hakataan ja pistellään puukolla, raahataan tukasta lattiaa pitkin tajuttomana. Peloteltiin niin, ettei uskaltanut hakea apua mistään. Emme koskaan tienneet, mitä seuraavaksi voi tapahtua.

Yöt valvottiin ja kuunneltiin tappelua ja pelättiin. Aamulla lähdettiin kouluun. Keskittyminen ja uuden oppiminen oli vaikeaa. Kotiin meneminen pelotti. Tässä lyhyesti pintaraapaisuin, mitä elämä alkoholi perheessä voi olla. Kaikki tämä on vaikuttanut elämääni ja sisarusteni elämään. Siis koko elämään.

Kuinka moni lapsi kärsii alkoholisoituneista vanhemmista? Siitä voi olla vain arvailuja. Kotiasioista ei puhuta. Moniko aikuinen haluaa olla mukana ajamassa asiaa, että viinit tulevat ruokakauppoihin? Vaikka teillä ei ole alkoholin kanssa ongelmia, hyvin monessa perheessä lapset kärsivät tietämättäsi.

Voitko olla lisäämässä lasten tuskaa ja huostaan ottoja? Lapsi menettää lapsuutensa ja jollain tasolla traumatisoituu. Kantani: Viinit eivät kuulu ruokakauppaan.

Kirjoittaja on lahtelainen.