Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Heikkenevä talous on jo realistinen uhka kotitalouksille

Pitkin viime syksyä ja vuodenvaihteen tienoota tulleet talouden varoitusmerkit alkavat nyt kääntyä todelliseksi vaaraksi.

Tilastokeskuksen kuluvalla viikolla julkaisemien lukujen mukaan suomalaisen teollisuuden uusien tilausten arvo pieneni marraskuussa 8,2 prosenttia verrattuna vuodentakaiseen tilanteeseen.

Tilauslukujen tulkitsemisessa kannattaa olla varovainen: tilausten kuukausivaihtelut ovat suuria, ja vuodentakainen vertailuajankohta oli poikkeuksellisen hyvä teollisuuden tilausten kannalta. Sekin on hyvä huomioida, että viime vuosi todennäköisesti jää tilauskertymän osalta positiiviseksi.

Nyt tilausmäärien putoaminen on kuitenkin toimialat läpäisevää, ja kun tilausmäärien arvo lasketaan euroissa, nostaa yleinen hintojen nousu luonnollisesti myös tilausten arvoa. Samasta syystä useilla talouden sektoreilla voidaan uutisoida liikevaihdon kasvusta, vähintään osaksi seurauksena hintojen noususta.

Nyt teollisuuden hyvä veto on lakannut.

Rahan arvonmuutoksesta putsatut luvut puhuvat sen puolesta, että teollisuuden tilauskanta on lasku-uralla. Teollisuuden tuotanto on hiipunut jo syksystä alkaen, samoin monelta osin yritysten näkymät vuodelle 2023.

On tosiasia, että heikkenevä sykli on saavuttanut Suomen.

Tavalliselle suomalaiselle talouden huonot uutiset ovat olleet ristiriitaisia: yhtäältä korkojen nousu, inflaatio ja sen osana etenkin energian hinnannousu ovat jo koetelleet monen talouden kestävyyttä, mutta toisaalta etenkin keskiluokkaisissa kotitalouksissa säästöt ja mahdollisuus muuttaa kulutustottumuksia ovat pehmentäneet negatiivisen kierteen vaikutusta. Alemmissa tuloluokissa kriisi on jo muuttunut akuutiksi.

Ennen muuta ristiriitaisuuden tunnetta on aiheuttanut se, että työllisyys on edelleen erinomaisella tasolla. Karkeasti sanoen työstä saatava tulovirta on pitänyt talouden uhkakuvan realisoitumisen etäällä.

Nyt teollisuuden hyvä veto on lakannut, mikä huonossa kehitysvaihtoehdossa kääntyy lomautuksiksi ja irtisanomisiksi. Silloin monella kotitaloudella on käsissään todellinen ongelma: tulovirta ehtyy samalla, kun eläminen muuttuu kalliimmaksi.

Nopeaa parannuskeinoa maailman talouden heikkenevään suhdanteeseen ei ole, eikä sellaista ole etenkään Suomen keskeisten vientimarkkinoiden tilanteelle.

Seuraavat puoli vuotta näyttävät, miten suomalaisten talouden tällä kertaa käy. Jaetut kortit ovat huonot, mutta se ei vielä tarkoita koko pelin häviämistä. Vaikeaan aikaan lähdetään hyvästä tilanteesta, mutta tulevaisuus on poikkeuksellisen epäselvä.