Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Kävelykatu-Aleksin vaikutukset kaupalliseen toimintaan Lahden keskustassa pitäisi selvittää

Lahden pääkadun, Aleksanterinkadun, muuttaminen kokonaan kävelykaduksi on nähtävä ainoastaan Lahden keskustaa kehittävänä investointina tulevaisuuteen.

Lahden keskustaa ei voida käsitellä yksittäisillä liikennesuunnitelmilla. Elävä ja toimiva keskusta on brändi "City-Lahti", jota tulee vaalia ja tarkastella kokonaisena ja toimivana osana Lahden kaupunkia.

Aleksanterinkatu on monessa suhteessa poikkeuksellinen, joten sen muuttaminen kokonaan kävelykaduksi vaatii faktaa sen todellisista hyödyistä lahtelaisille käyttäjilleen. On tehtävä koko keskustan alueen yritysvaikutusarviointi, jolla selvitetään, miten muutos vaikuttaisi kaupalliseen toimintaan keskustassa.

Lahden keskustan alueella asuu tiiviisti ihmisiä, jolloin keskustan viihtyisyydellä ja toiminnallisuudella on suuri merkitys lähes 20 000 ihmisen arkipäivien toimivuuden kannalta unohtamatta, että keskusta palvelee koko maakuntaa palveluineen ja virkistysalueineen.

On lyhytnäköistä olla ottamatta huomioon myös muiden katujen toimivuutta osana keskustaa.

Mikä vaikutus kävelykaduilla on Lahden kauppatorin käyttöasteeseen, Toriparkkiin sekä tuleviin parkkitaloihin? Emme voi unohtaa keskustan vetovoiman merkitystä turistienkaan näkökulmasta. Alueen täytyy olla saavutettava ja vetovoimainen.

Meillä on uusi loistava maamerkki Taidemuseo Malva ja kohta remontin jälkeen valmistuva Lahden historiallinen museo, jotka eivät ole aivan keskustassa, mutta vaativat hyvät, opastetut kävely- ja pyöräilyreitit molempiin suuntiin.

Aleksanterinkatu on alun perin ollut todella leveä väylä, jossa oli neljä ajokaistaa ja runsaasti tilaa kävelijöille ja pyöräilijöille molempiin suuntiin. Nyt tämä massa autoilijoiden osalta on osittain hajautettu muille kaduille ja annettu enemmän tilaa kävelijöille ja pyöräilijöille, joille on tehty omat kaistat. Nopeusrajoitus on pudotettu minimiin.

Nykytilanne näyttää toimivan paremmin kuin uskottiin. Lisää kuitenkin halutaan, jotta Lahden valtakatu saadaan kokonaan kävelykaduksi – tosin unohtamatta pyöräilijöitä, sähköpotkulautoja ja muita yleistyviä sähköllä kulkevia menopelejä.

Vapaudenkadun muuttaminen kaksisuuntaiseksi bussiväyläksi tuo paljon rakenteellista haastetta, eikä kokeilukaan onnistu ilman suurta rahallisia investointia, koska katu on todella kapea monesta kohdasta. On myös lyhytnäköistä olla ottamatta huomioon muidenkin katujen toimivuutta osana keskustaa, jossa joukkoliikenteellä ja yksityisautoilulla on valtavan iso merkitys.

Mikäli Lahti investoi oikein lahtelaisten, kaupallisuuden, kulttuurin, harrastusten sekä turistien näkökulmasta, se näkyy varmasti kasvuna ja etuna kaikille. Ei siis voida noin vain siirtää autoja ajamaan minne vain.

Esimerkiksi Vesijärvenkadulla läpiajoa on turhankin paljon, mutta täytyy olla valmiina toimiva ratkaisu siitä, mistä kautta autot ohjataan pois Vesijärvenkadulta. Loppuun asti ei ole pohdittu ratkaisu, että siirretään liikenne kahden korttelin verran itään Saimaankadulle, jossa on valtava koulujen keskittymä, Paavolan kampus.

Konkreettinen ehdotus: Aleksanterinkadun ylikulkusillan kariutuessa olisi hyvä saada samalle kohdalle turvallisuussyistä kyltein merkitty oikea suojatie Hotelli Seurahuoneen sisäänkäynnin ja Sokoksen välille. Niin esimerkiksi hotellivieraiden ei tarvitse laukkujen kanssa kiertää valojen tai Rautatienkadun risteyksen kautta eikä aiheudu vaaratilanteita.

Kirjoittaja on lahtelainen veronmaksaja ja yrittäjä vuodesta 1984.