Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Työtä on kaikki se, mistä ihminen saa elantonsa

Monimiljonääri kyseenalaistaa työttömän oikeuden jäädä kotiin (Ilta-Sanomat 25.12.22). Vaihtoehto olisi vastuuyhteiskunta, johon työtön pitäisi velvoittaa.

Näin siitä päätellen, että monimiljonääri kauhistelee työttömyyden vaihtoehtoiskustannusta, toisin sanoen sitä, että työttömyyteen sijoitetuilla varoilla voitaisiin kerryttää kapitalistista tuottoa aikaisempaa suuremmaksi.

Vastuuyhteiskunnassa työttömällä teetettäisiin haastattelun mukaan tehtäviä, jotka kuuluisivat periaatteessa yhteiskunnalle, mutta joista kustannuksista päästäisiin, kun työtön patistettaisiin kodistaan tähän yhteisöllisyydeksi kutsuttuun toimintaan. Näin verot saataisiin ilmeisesti pienemmäksi ja miljonäärin miljoonat suuremmiksi.

Yhtä lailla miljonäärin oikeus miljooniinsa voidaan kyseenalaistaa tekemättömyyden perusteella.

Yhtä lailla miljonäärin oikeus miljooniinsa voidaan kyseenalaistaa tekemättömyyden perusteella. Olen muiden muassa verkon Rahapodia kuunnellessani tullut tietämään, että korkoa korolle -periaatteella kenestä tahansa voi tulla miljonääri, kunhan laittaa rahan poikimaan. Eikä tarvitse muuta tehdä, kuin seurata saldon karttumista tilillä.

Tästä näkökulmasta miljonäärin vastuuyhteiskunta voisi koostua miljonäärin suuremmasta halusta hajauttaa rahavuoria vaikkapa suurempina panostuksina työttömyyskorvauksiin tai työläisen palkkoihin, jolloin kannustinloukut purkautuisivat ihan itsestäänkin.

Myös täystyöllisyys pitäisi määritellä uudestaan. Työ ei suinkaan rajoitu kapitalistisen johdon ja valvonnan alla suoritettuun työhön, vaan nähdäkseni työtä on kaikki se, mistä ihminen saa elantonsa.

Sitä varten kai työtä tehdään, että pysytään hengissä? Tästä syystä myös työttömyyskorvaus on korvaus työstä, tosin ei kapitalistisesta työstä, vaan työstä, jota ei laiteta kirjoihin ja kansiin.

Työttömyyskorvaus, eläkkeet ja yhteiskunnalliset tuet ja avustukset ovat itse asiassa palkkaa, joka pitää yhteiskunnan niin kutsutut pyörät pyörimässä.

Kirjoittaja on lahtelainen.