Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Hankalin sähkötilanne mennee Suomessa ohi parissa kuukaudessa

Monet manaavat – eikä syyttä – nykyisiä sähkön hintoja. Kaikki viittaa kuitenkin siihen, että hankalin tilanne Suomessa menee ohi parissa kuukaudessa. Miksi?

Olkiluoto 3 alkaa jauhaa sähköä. Kun tarjonta kasvaa korvaten Venäjän tuonnin menetyksen, ja ylikin, ollaan kotimaisen tuotannon osalta jopa hieman paremmassa asemassa kuin ennen Ukrainan sotaa.

Muilla ei käy yhtä onnellisesti, joten naapurien ja koko Euroopan sähkön hintoihin sota jää valitettavasti vaikuttamaan pitkään (paitsi Pohjois-Norjaan, jossa on runsaasti vesivoimaa, mutta ei riittävästi siirtoyhteyksiä sen pois viemiseksi).

Kun emme ole Suomessa edelleenkään sähkössä omavaraisia, ajoittain eurooppalaiset hinnat tulevat meille ”lankoja myöten” Ruotsin kautta. Hintahuippuja voi siis tulla, mutta hintataso laskee merkittävästi lähikuukausina. Hintojen vaihtelun kasvu on tullut jäädäkseen, erityisesti tuulivoimasta johtuen.

Suomessa harjoitettua energiapolitiikkaa on helppoa arvioida Ukrainan sodan luomassa uudessa tilanteessa. Hyvää on ollut sähkön omavaraisuutta lisäävät toimet kuten tuulivoimatuotannon tukeminen sen alkuvaiheessa. Nyt meillä on hyvät valmiudet edelleen jatkaa sen rakentamista, nykyään markkinaehtoisesti.

Takuuta veikkaukselle en voi antaa, mutta suunta on selvä.

Hyvää on ollut myöntää ydinvoimalaitoslupia vihreiden silloisesta vastustuksesta huolimatta. Huonoa on ollut, ettei vihreässä siirtymässä ole luotettu Eurooppa-tasoisesti tehtyyn mekanismiin, päästökauppajärjestelmään, joka olisi ajan oloon tehnyt fossiilien käytön kannattamattomaksi lopettaen ensin pahimmat saastuttajat eurooppalaisessa mittakaavassa.

Meillä on harrastettu päällekkäisohjausta, joka on vaikuttanut tuotantokapasiteettia vähentävästi. Hölmöintä on ollut turpeen kohtelu. Päinvastoin kuin Ruotsissa, meillä on kohdeltu turvetta fossiilisena polttoaineena, josta seuraa kovat päästömaksut.

Lisäksi on maksettu ”tapporahaa” turpeentuotantovälineistä. Myöskään kivihiilen julistaminen ”lainsuojattomaksi” (käyttökielto 2029) ei ole ainakaan lisännyt kapasiteettia.

Suomalaiset ovat kuitenkin energiapolitiikassaan pärjänneet hyvin esimerkiksi saksalaisiin verrattuna. Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden seurauksena he päättivät luopua ydinvoimasta. Toivottavasti järki voittaa vielä käynnissä olevien kohdalla.

Toinen strateginen virhe heillä oli venäläisen maakaasun suuri osuus koko saksalaisessa energiapaletissa. Tosin tämä sama koskee monia muitakin eurooppalaisia maita. Kun kaasulla on väännetty sähköä, heijastuu tämä tietenkin myös sikäläisiin (ja nyt myös meidän) sähkönhintoihin.

Tämä tilanne ei Euroopassa parane heti, vaan kenties jopa huononee toisin kuin Suomessa. Toivotaan kuitenkin, että Euroopassa pystytään ensi vuonna seuraavaa talvea ajatellen löytämään riittävästi maakaasua ja että ranskalaiset saavat ydinvoimalaitoksensa kunnostettua ja saksalaiset vähintäänkin pitävät taukoa ydinvoimansa lopetusohjelmassa ruotsalaisten tapaan.

On totta, että nykyinen sähkömarkkinamalli on herkkä tämän tyylisille poikkeustilanteille: hinnat nousevat älyttömyyksiin ja kohtelevat käyttäjiä sopimuksista riippuen eriarvoisesti. Hyvää kuitenkin on, että normaalitilanteessa se antaa hyvän signaalin sähkön säästämiseksi ja toisaalta tuottajille investointipäätösten tekemiseksi.

Jotkut lahtelaiset ovat noituneet tässä tilanteessa Oomia. Oomilla ei tietääkseni ole omaa tuotantoa, joten se toimii tukkumarkkinoiden varassa, eikä pysty antamaan alennusta tappiota tekemättä.

Oomin omistajilla tuotantoa on, ja voin kuvitella, että nyt ilmoitettu hinnanalennus on lähtöisin omistajayhtiöiltä ollen heidän kädenojennuksensa Oomin asiakkaille. Suomessa vielä muutaman kuukauden kestävän sähkömarkkinoiden poikkeustilan vuoksi ei kannata lähteä rakenteita muuttamaan; pitäisi olla parempia perusteita.

Veikkaan, että sähkön verollinen keskihinta Suomessa alenee tukkumarkkinoilla alle 100 euroon megawattitunnilta puolen vuoden sisällä. Futuurit ”ennustavat” tällä hetkellä ensi kesän hinnaksi noin 150 e/MWh, mutta hinnassa lienee edelleen sisällä Olkiluoto 3 -riskiä. Takuuta veikkaukselle en voi antaa, mutta suunta on selvä.

Kirjoittaja on DI, Lahden kaupunginvaltuutettu (kd.) ja Lahti Energian entinen toimitusjohtaja.