Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Arvot testataan päätöksenteossa: panostetaanko siihen, mihin luvataan?

Sivistys on todellakin turvallisuuden paras tae kuten Sari Niinistö (kok.) kirjoittaa (ESS 27.12.2022) ja tasa-arvoinen, kaikille mahdollinen koulutus avain tulevaisuudenkestävään yhteiskuntaan.

Myös Lahden tulevaisuus riippuu koulutustason nostamisesta. Siksi esimerkiksi maksuton toinen aste ja oppivelvollisuusiän jatko 18 ikävuoteen, jota Kokoomus kilvan kritisoi ja uhkaa peruuttaa, hyödyttää erityisesti matalasta tulotasosta ja työttömyydestä kärsivää Lahden seutua.

Alustavissa tuloksissa uudistuksen on todettu purkaneen koulutuksen periytyvyyttä maksuttomuuden mahdollistaessa toisen asteen opinnot kaikille.

Siksi onkin surullista, ettei Niinistö puolustanut koulutusta pitkällä aikavälillä talouteen myönteisesti vaikuttavana investointina ja sivistystä koulutuksen itseisarvona silloin, kun kokoomus on vaatinut heikennyksiä perusopetukseen Lahdessa. Heikennykset toteutettiin työvoimapulasta ja oppimisen tuen edellytysten puutteista huolimatta ja vaikka perusopetuksen jälkeisen osaamisen puutteet tiedostetaan toisen asteen oppilaitoksissa Lahdessa.

Ryhmä toteuttaa puolueen arvoja leikkaamalla siitä, mihin lupaa panostaa.

Päin vastoin, Niinistön valtuustoryhmä edellyttää heikennyksiä tulevinakin vuosina. Kokoomus onkin löytänyt sivistyksestä taikaseinänsä. Sieltä voi aina ottaa miljoonia. Kunhan luottaa äänestäjän tunnetusti lyhyeen muistiin, eikä myönnä ääneen vaikutuksia palvelutasoon.

Kokoomus puolueena on luetellut kyllä omia koulutusleikkauksiaan korjaavia, tarvittavia parannuksia koulutuksen rahoitukseen vaihtoehtobudjetissaan. Ongelma vain on siinä, että samaan aikaan, kun kokoomus vaatii valtion talouden tasapainottamista neljän miljardin leikkauksilla, se lupaa mittavia veroalennuksia, vaikka veropohja rapautuu muutoinkin liikenteen sähköistymisen ja energialähteiden muutosten myötä miljardeilla.

Kokoomuksella olisi sen esittämistä hurjista sosiaali- ja työttömyysturvaleikkauksista huolimatta vielä kolmen miljardin leikkaukset katettavana veropohjan aukkojen lisäksi.

On mahdotonta löytää tätä summaa kajoamatta jälleen, lupausten vastaisesti, terveydenhuollon ja koulutuksen rahoitukseen. Lopulta leikkausten kohteena on jälleen koulutus ja etenkin rahoitus, joka mahdollistaa jokaisen oikeuden oppia ja saada koulutus vanhempien taustasta riippumatta, kuten tehtiin KataisenStubbin (kok.) hallituksessa sekä Sipilän (kesk.) hallituksessa, jossa opetusministerinä toimi kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen.

Kokoomuslaisen opetusministerin johdolla koulutuksesta leikattiin yhdellä vaalikaudella 690 miljoonaa sen lisäksi, että evättiin varhaiskasvatusoikeus sitä eniten tarvitsevilta lapsilta. Summat ovat niin suuria, ettei kaikkia aukkoja ole voitu yhdessä kaudessa korjata, kun henkilöstökin on paennut alalta.

Tämä mittakaava kannattaa muistaa kokoomuksen pitäessä pimennossa kolmen miljardin säästökohteitaan. Kosteikkoviljelystä niitä tuskin löydetään.

Kokoomuksen linja on vaaleista toiseen lupaus korjata omat tekemisensä. Näytöt koulutuspolitiikasta eivät lupaa Suomen, saati Päijät-Hämeen, tulevaisuudelle hyvää sen valtaan päästessä. Ylevät puheet tai edes vaaliohjelmat eivät kesää tee, kun ryhmä toteuttaa puolueen arvoja käytännössä leikkaamalla siitä, mihin lupaa panostaa.

Kirjoittaja on Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Lahden kaupunginvaltuustossa ja eduskuntavaaliehdokas.