Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pääkirjoitus Inkoon satamaan lipui laiva, joka voi olla pelastus monelle päijäthämäläiselle yritykselle

Energiakriisissä kärvistelevä Suomi on saamassa uutta puhtia sekä ydinvoimasta että maakaasusta. Olkiluodon kolmosreaktori alkoi tuottaa ydinenergiaa valtakunnanverkkoon keskiviikkona. Kyse on kuitenkin vielä runsaan viikon mittaisesta koekäytöstä, ja varsinaisen tuotannon pitäisi alkaa maaliskuun 8. päivä. Aikatauluun on syytä suhtautua vielä varauksella, sillä Olkiluodon käyttöönotto on kestänyt paljon aiottua kauemmin. Tammi-helmikuun tuotantokausi menetettiin syöttövesipumpuissa ilmenneiden ongelmien vuoksi. Toivoa sopii, että tällä kertaa koekäyttö sujuu ongelmitta ja täysimääräinen tuotanto päästään aloittamaan ajallaan.

Toinen niin ikään keskiviikolle osunut helpottava uutinen Suomen energiansaannin kannalta oli Inkoon satamaan kiinnittynyt LNG-terminaalilaiva Exemplar. Eurooppalaisittain harvinainen alus varmistaa kaasun saantia teollisuudelle, energiantuotannolle ja kotitalouksille tammikuusta alkaen. Nesteytetyllä maakaasulla, jota tuotetaan muun muassa Yhdysvalloissa ja Qatarissa, on tarkoitus korvata Venäjältä tyrehtynyt maakaasun tuonti. Terminaalialusta voidaan hyödyntää sekä Suomen että Baltian maiden tarpeisiin.

Maakunnassa on ollut ainakin 600 maakaasua käyttävää yritystä.

Terminaalialus on vuokrattu kymmeneksi vuodeksi joten sillä pyritään pitkäaikaiseen ratkaisuun venäläisen kaasun korvaamisessa.

Maakaasun saatavuudella on ollut merkitystä suurelle joukolle täkäläisiä elinkeinonharjoittajia.

Päijät-Hämeessä maakaasua käyttäviä yrityksiä on ollut ainakin kuutisensataa. Maakaasua käytetään yrityksissä esimerkiksi lämmitykseen tai teollisuuden prosesseihin. Maakaasu on tavallaan maakunnallinen erikoisuus: sitä käytetään Päijät-Hämeessä, koska kaasuputki menee maakunnan kautta.

Lisäydinvoimalla ja nesteytetyllä maakaasulla on tärkeä vaikutus koko maan energiamarkkinaan. Se lisää huoltovarmuutta ja tasaa sähkön hintapiikkejä.

Sähkön hinta on ollut tämän vuoden vitsaus. Syksyllä pörssisähköön siirtyneet ovat joutuneet pettymään muita kalliimpiin hintoihin. Juuri nyt pörssisähkön hinta on kuitenkin asettunut alle 20 senttiin kilowattitunnilta. Myös monet sähköyhtiöt ovat tarjoamassa asiakkailleen vakiohintaisia, viime aikoja edullisempia sopimuksia ainakin talvikauden yli. Sähkön hinnan vakiintuminen voisi vahvistaa kuluttajien luottamusta tulevaan, kykyä kuluttaa ja siten rasvata talouden rattaita.