Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Kun lääkärille ei pääse, pitää itse googlettaa tulokset

Olen ollut lukuisia kertoja kesästä lähtien yhteydessä terveyskeskukseen Lahdessa, uutena potilaana. Lääkärin olen nähnyt hätäisesti kerran. Kokeita on välillä otettu lisää. Soittoaikoja on kysymättä korvattu yksipuolisilla tekstiviesteillä, jolloin kysymyksiä ei ole ollut mahdollista esittää. Välillä soittaja ei ole ollut suomenkielinen, ja kirjaus Omakantaan ei vastaa kokemustani.

Olen pienituloinen, ja viimeistä terveyskeskuksen soittoa laboratoriovastauksista seurasivat minulle käynnit kahdella eri yksityislääkärillä. Jälkimmäisellä selvisi, että terveyskeskus oli teettänyt minulle paljon verikokeita, joista soittaja oli kertonut vain yhden arvon. Jos olisin tiennyt muut kokeet, olisin voinut katsoa ne Omakannasta ja goog‑lettaa niiden merkitykset. Olisin säästynyt isolta kuluerältä.

Minulla on huonot kommunikaatiotaidot ja jännitän. En onnistu esittämään uudessa tilanteessa asioita. Omakantaan syntyy lisää ristiriitaisuuksia ja sekaannuksia. Viimeisimmällä yksityislääkärikäynnillä lääkäri ei edes kunnolla kuullut hiljaista ääntäni.

Yksityisellä puolella tilanne on aivan sama kuin terveyskeskuksessa eli potilaan outous ja hoidon jatkumattomuus. Köyhä ei voi korvata yksityisillä palveluilla julkisia, koska rahat jatkuvuuteen eivät riitä.

Monia laboratoriotutkimuksia saa ostaa ilman lähetettä yksityisistä laboratorioista. Korvaan jatkossa lääkärikäynnit niillä. Googletan tulosten merkitykset. Ostan muutaman kerran sarjan akupunktiota. Siellä kuunnellaan, ja se on monin verroin lääkäriä halvempaa.

Yleinen periaate terveydenhuollossa tuntuu olevan, että jos potilas pystyy kävelemään ja puhumaan, hän on terve. Tosin tiedän useita sängyn ja vessan välistä patologian osastolle päätyneitä, ja itsekin todennäköisesti löydyn joskus ojan pohjalta.

Yksi kunnollinen tunnin terveyskeskuslääkäriaika olisi säästänyt lukuisia ihmistyötunteja ja omaa kärsimystäni.