Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Opettajat eivät törsää rahaa – miten paljon on vielä varaa säästää opetuksesta?

Suomalainen peruskoulujärjestelmä perustettiin, jotta jokainen lapsi saa samanlaisen peruskoulutuksen ja mahdollisuuden jatko-opintoihin. Tämä koulujärjestelmä on herättänyt maailmanlaajuista huomiota, ja Suomen hienoja Pisa-tuloksia sekä ilmaista kouluruokaa on käyty ihmettelemässä useista maista. Moni vaatimattomiin oloihin syntynyt lapsi on saanut mahdollisuuden kouluttautua ja nostaa yhteiskunnallista asemaansa. Tästä syystä Suomesta on tullut hyvinvointivaltio.

Olen huolissani siitä, että jälleen sivistyksen määrärahoja leikataan. Kuulemani mukaan kaikilla osa-alueilla aina varhaiskasvatuksesta ammatillisiin opintoihin, jopa korkeakouluihin, toistuvat säästöt näkyvät ikävällä tavalla arjessa.

Ryhmäkoot kasvavat, jolloin aikuisella on entistä vähemmän aikaa yhtä lasta kohden. Jokaisella lapsella tulisi olla oikeus tulla kuulluksi ja nähdyksi. Monille lapsille koulu on se paikka, jossa on turvallisuutta luovat rajat. Opettaja kohtaa päivittäin monenlaisia asioita, joista lapsi haluaa puhua.

Perheitä on monenlaisia. On koteja, joissa on kaikki hyvin. Mutta on myös koteja, jossa voi olla esimerkiksi vaikeaa sairautta, liian työntäyteistä elämää, jolloin lapselle ei jää aikaa, päihteiden käyttöä, kielimuuri, työttömyyttä ja taloudellista turvattomuutta tai osaamattomuutta toimia kasvattajana. Näissä tilanteissa opettaja voi olla ainoa turvallinen aikuinen, joka jaksaa valaa lapseen uskoa tulevaisuuteen.

Hämmästelen paikallispoliitikon menneellä viikolla esittämää kommenttia siitä, kuinka opettajat törsäävät rahaa. Enpä ole tuollaista vieläkään päässyt tekemään, sillä joka vuosi mietimme kuumeisesti, mitkä kirjat on pienestä budjetista pakko tilata ja mitä pitää jättää tilaamatta.

Tehtäväkirjoja ei enää juurikaan tilata, koska ei ole rahaa. Teemme siis vihkoon, mitä monikaan ei koe erityisen motivoivaksi tavaksi. Käsiala ja oppiminen huononevat.

Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle. Pisa-tulokset romahtavat, oppimisesta säästämistä jatketaan, opettajien voimavarat alkavat olla vähissä ja sairauslomat lisääntyvät, jolloin joiltakin lapsilta katoaa se ainoa turvallinen ja jaksava aikuinen elämässä. Yksikin syrjäytynyt lapsi tulee maksamaan yhteiskunnalle elinaikanaan miljoona euroa. Montakohan syrjäytynyttä meillä on tulossa?

Kirjoittaja on Päijät-Hämeen vuoden luokanopettaja vm. 2019 Lahdesta.