Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Pääkirjoitus Marin asetti rajat keskustalle, jolle riitapukarin maine on ollut vain haitaksi

Antaa olla viimeinen kerta, läksytti pääministeri Sanna Marin keskiviikkona hallituspuolueiden puheenjohtajia kuin äiti kuritonta lapsikatrastaan. Läksytyksen syynä oli keskustan lipeäminen opposition kelkkaan kiistellyn luonnonsuojelulain eduskuntakäsittelyssä, minkä seurauksena hallitus ei saanut esitystään lävitse haluamassaan muodossa.

Vaikka keskusta on kannatuskatonsa ahdistamana asetellut kapuloita hallituskumppaneidensa rattaisiin pitkin syksyä, tuorein veto oli niin poikkeuksellinen ja sen seuraukset hallituksen kannalta niin vakavat, että Marin joutui kutsumaan niin sanotun viisikon koolle keskustelemaan pelinsäännöistä. Tilaisuuden päätteeksi hän ilmoitti hallituksen jatkavan yhteistä taivaltaan, mutta yhdellä ehdolla. Keskustan tempaus sai luvan jäädä lajissaan viimeiseksi. Jos jokin hallituspuolue toimii vielä kerran samalla tavalla, hallitus lakkaa olemasta.

Tekemättä on jäänyt vain lähtö hallituksesta, mutta nykyisenä maailmanaikana sekin olisi entistä suurempi riski.

Kasvatusoppaissa neuvotaan vanhempia asettamaan lapsilleen tiukat rajat lasten omaksi parhaaksi. Marin toimi pääministerinä kuten vastuulliselta vanhemmalta edellytetään paaluttaessaan näkyville rajapyykin, jota yhdenkään hallituspuolueen ei sovi enää ylittää.Arvatenkin pääministeri katsoi olevansa tähän pakotettu, koska kaikki hallituspuolueet eivät ole ymmärtäneet tässä suhteessa omaa parastaan.

Riitapukarin maine ei yleensä vahvista puolueen kannatusta, ja erityisen haitalliseksi sellainen mielikuva voi osoittautua kriisiaikana, joka suorastaan huutaa toimintakykyisen hallituksen perään. Kuin tilauksesta Yle julkaisi torstaina tuoreimman gallupinsa, joka vain vahvisti, ettei keskusta ole onnistunut kasvattamaan suosiotaan ottamalla raamit ryskyen etäisyyttä hallituskumppaneihinsa. Päin vastoin, keskustalle on nyt tapahtunut se, mitä puolueessa on pelätty koko kuluvan hallituskauden ajan. Suosio oli romahtanut alle 10 prosentin maagisen rajan. Samalla keskusta oli vajonnut kovimman kiistakumppaninsa vihreiden alapuolelle olkoonkin, että myös vihreiden suosio oli ottanut hieman takapakkia.

Jos keskusta on jo tähän mennessä ollut paniikissa, voi vain arvailla, kuinka epätoivoiseen tilaan tuoreimmat kannatuslukemat puolueen ajavat. Mikään ei tepsi, vaikka melkein kaikkea on jo kokeiltu. Tekemättä on jäänyt vain lähtö hallituksesta, mutta nykyisenä maailmanaikana sekin olisi entistä suurempi riski. Pahimmillaan se vain vauhdittaisi keskustan ratsastusta kohti auringonlaskua, jonne ovat jo ajat sitten päätyneet keskustan agraaritaustaiset sisarpuolueet muissa Pohjoismaissa.

Miksi Lahden Demareiden edustajisto pyörsi ryhmän kannan viime hetkillä? – "Olisimme jääneet tavallaan kokoomuksen panttivangiksi"