Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Pääkirjoitus Harrastamisen Suomen malli ei toteudu, jos koulukerhosta ei pääse kotiin

Harrastukset ovat tärkeitä lapsille ja nuorille, sillä ne voivat parhaimmillaan vahvistaa sosiaalista yhteenkuuluvuutta. Mielekkään vapaa-ajan tekemisen on väitetty vaikuttavan myönteisesti jopa oppimistuloksiin.

Siksi Harrastamisen Suomen malli (HSM) on ollut erittäin tervetullut idea. Mallin tavoitteena on tarjota jokaiselle lapselle ja nuorelle maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä.

Vuosina 2022–2023 myönnetyillä avustuksilla järjestetään Suomessa yli 10 000 kerhoa lähes 2 000 koulussa.

Mallin tavoitteena on tarjota jokaiselle lapselle ja nuorelle maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä.

Harrastaa voi toki itsekseenkin, mutta ryhmässä harrastaminen opettaa lapsia toimimaan joukossa. Ryhmässä olo on tärkeä tekijä myös yksinäisyyden torjumisessa. Kouluterveyskyselyiden mukaan yksinäisyys on kasvanut kaikissa ikäryhmissä ja on monia lapsia, joilla ei ole yhtään kaveria.

Osa lapsista harrastaa toki koulun jälkeen omaehtoisestikin. Siksi olisikin erityisen tärkeää varmistaa, että koulun yhteydessä järjestettyyn harrastustoimintaan pääsevät mukaan ne, jotka maksutonta harrastusta eniten tarvitsevat.

Päijät-Hämeessä Harrastamisen Suomen malli on näkynyt useina erilaisina maksuttomina kerhoina alueen kouluilla. Kerhoihin on myös hakeuduttu vilkkaasti.

Lapset ovat kuitenkin jääneet eriarvoiseen asemaan sen suhteen, keillä on mahdollista ylipäänsä jäädä kerhoihin koulupäivän jälkeen. Hollolassa ja Lahdessa osa vanhemmista onkin pettyneitä siihen, etteivät kunnat järjestä tilauskyydeillä kouluun kulkeville lapsille kyytiä kerhosta kotiin (ESS 28.11.).

Lahdessa joukkoliikenteellä kulkevat olevat oppilaat pystyvät osallistumaan harrastustoimintaan, mutta moni tilauskuljetuksella kulkeva ei. Hollolassa huoltajia on kehotettu kuljettamaan lapset itse ja hakemaan siitä saattokorvausta Kela-taksan mukaisesti. Hollolassa tilanne on tuntunut syrjäseudulla asuvista epäreilulta myös siksi, että koulukuljetukset kyllä ajavat kylälle iltapäivän aikana useamman kerran, mutta kyytiin ei oteta kerholaisia.

Heinolassa, Kärkölässä ja Orimattilassa koulukuljetukset on sen sijaan pystytty järjestämään kerhojen jälkeen. Näissä kunnissa kuljetusten järjestämisessä kysymys on ollut muutamista tuhansista lisäeuroista.

Suomen mallin lähtökohtana on harrastamisen matala kynnys ja siksi kerhot on sijoitettu koulun jälkeen. Idea ei voi toteutua, jos harrastuksesta ei pääse kulkemaan kotiin.

Ensimmäiset luistelukentät ovat Lahdessa ja naapurikunnissa jo valmiina - Kohta tulee jäädytystöihin pakkotauko