Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Vili Uuskallion kolumni Kertoisitteko, ketkä Lahden Demareissa päättävät?

Mikä on [Lahden Demareiden] ylähuone? Selvyyden vuoksi, kertoisitteko, kyseli kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Toni Putula Lahden kaupunginvaltuuston budjettikokouksessa runsas viikko sitten.

Vastausta ei kuulunut, koska kysymykseen sisältyi piikittelyä. SDP:n kunnallisjärjestön ylin päättävä elin eli edustajisto oli päättänyt talousarviokokouksen alla, ettei puolue ole tyytyväinen kaupunginhallituksessa neuvoteltuun budjettikompromissiin. Edustajisto katsoi yksimielisesti, että perusopetukseen tarvitaan lisää rahaa.

Kokoomus ja muut demareiden suunnanmuutosta arvostelleet ryhmät epäilemättä tiesivät, että SDP:ssä paikallistason isot linjaukset ovat edustajiston käsissä. Putulan esittämä kysymys ei silti ollut aiheeton.

Lahden Demarit ei nimittäin kerro, keitä sen edustajistoon kuuluu. Toisin on esimerkiksi Tampereella, Oulussa ja Kouvolassa, missä edustajiston kokoonpano ilmoitetaan SDP:n kunnallisjärjestön verkkosivuilla.

Etelä-Suomen Sanomat pyysi Lahden Demareilta edustajiston nimilistaa viime viikolla saamatta vastausta. Kunnallisjärjestön puheenjohtaja Jetta Laakso vastasi lopulta, että ”edustajiston jäsenet tultaneen julkaisemaan nettisivuillamme vuodenvaihteessa”.

Edustajistossa ovat edustettuina SDP:n valtuustoryhmä sekä puolueosastot eli perusyhdistykset. Puolueosastojen paikkamäärä edustajistossa määräytyy jäsenmäärän mukaan. Lahdessa osastot saavat yhden edustajan alkavaa 12 jäsentä kohti.

Lahden Ammatillisella Sos.-Dem. yhdistyksellä ja Salpausselän Demareilla on kummallakin kuusi paikkaa edustajistossa. Etelä-Lahden Sosialidemokraateilla on viisi edustajaa. Lahden Sos.-Dem. Naisyhdistyksellä edustajistopaikkoja on neljä.

Lahden Demarit ei kerro, keitä sen edustajistoon kuuluu.

Nastolan Demareilla ja Uudenkylän Työväenyhdistyksellä on molemmilla kolme paikkaa edustajistossa. Villähteen Demareiden toiminta on loppunut keväällä. Yhdistyksen jäseniä on liittynyt muihin puolueosastoihin.

Lahdessa toimivista SDP:n puolueosastoista suurin on Lahden Sos.-Dem. Työväenyhdistys, jolle kuuluu lähes puolet edustajiston paikoista. Työväenyhdistyksen puheenjohtaja Kimi Uosukainen ei vastaa kysymykseen edustajistopaikkojen määrästä. Hän kertoo tekstiviestitse olevansa lomamatkalla ja palaavansa tarvittaessa asiaan loppuviikosta.

Valtuustossa SDP:n esitys perusopetuksen miljoonan euron lisämäärärahasta kaatui äänin 35–24. ”Demarit sössi kaupunginhallituksessa, ajautui äänestämään valtuustossa ja otti kuonoonsa. Onhan tämä täydellinen mahalasku”, eräs demaripäättäjä kommentoi tilannetta.

Hän on sitä mieltä, että kaupunginhallituksen puheenjohtajan Sirkku Hildénin (sd.) ja valtuustoryhmän puheenjohtajan Minna Lampisen olisi pitänyt varmistaa selkänoja neuvotteluita varten. Asiassa paistaa hänen mukaansa "osaamattomuus ja kokemattomuus". "Suurimman valtuustoryhmän ei monta kertaa kärsi ottaa tuollaista arvovaltatappiota."

Toinen lahtelaisdemari arvelee, että jupakassa näkyy puolueen paikallinen sisäinen kahtiajako. Hän katsoo kunnallisjärjestön puheenjohtajan arvioineen tilanteen huonosti. Myös kaupunginhallituksen puheenjohtajan ja valtuustoryhmän puheenjohtajan pelisilmä petti. ”Noloa, että neuvottelijoilta vedetään matto alta”, sisäpiiriläinen sanoo.