Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus 7.12.2022 Rekoille puhdasta ruokaa Lahdesta

Miltä kuulostaisi tehdä polttoainetta vedestä niin, että samalla saadaan kitkettyä saasteita pois ilmasta?

Hyvältähän se, ja sellainen hanke etenee Lahdessa nopeasti. Nordic Ren-Gas -yhtiön vety- ja metaanilaitoksesta pidetään yleisötilaisuus torstaina.

Voi äkkiseltään kuulostaa pahalta, että reilun parinsadan metrin päähän vanhusten palvelutalosta nousee laitos, jossa käsitellään paljon vetyä, metaania ja hiilidioksidia.

Niitä ei kuitenkaan pitäisi päästä lainkaan ympäristöön. Päinvastoin, hiilidioksidia sidotaan pois vieressä olevan Kymijärven voimalan savukaasuista. Niistä leivotaan yhdessä vedyn kanssa metaania, jota voidaan käyttää kaasurekkojen polttoaineena.

Prosessilla on englanninkielinen nimi, power-to-gas, energiaa kaasusta. Laajemmin se on osa power-to-x:ää. X voi merkitä hyvin montaa asiaa, kaasun lisäksi muun muassa lämpöä, bensiiniä, kemikaaleja ja jopa keinotekoista ruokaa.

Myös vety tehtäisiin samassa laitoksessa. Se tapahtuu elektrolyysillä eli johtamalla veteen tasavirtaista sähköä. Kumpaakin piisaa voimalassa ja pohjavesialueella yllin kyllin. Myös vetyä käytettäisiin rekkojen polttoaineena.

Täydessä laajuudessa toimiessaan laitos pystyisi tuottamaan kaasupolttoainetta noin 1 800 rekkaan. Laitos puskisi myös hukkalämpönä kaukolämpöä lahtelaisille.

Hanke sopii ympäristökaupunkiin mainiosti.

Kuin pisteenä ii:n päälle Lahti Energian kaukolämmöntuotannon hiilijalanjälki muuttuisi negatiiviseksi. Sähkö taas tehdään jo paljolti metsätähteestä ja kierrätyspolttoaineesta.

Yhtälössä on monia etuja, mutta mikään ei ole varmaa ennen kuin rahoitus varmistuu. Laitoksen hintalappu on noin 250 miljoonaa euroa. Aikataulun mukaan laitos olisi valmis 2026.

Nordic Ren-Gas on hakenut työ- ja elinkeinoministeriöltä 60 miljoonaa euroa tukea Lahden, Tampereen ja Mikkelin laitoksille eli yhteensä noin 180 miljoonaa euroa. Rahaa on kuitenkin jaossa nyt vain 150 miljoonaa euroa.

Toisaalta tukea voi hakea myös ensi vuonna.

Hanke sopii ympäristökaupunkiin mainiosti. Lahdessa ja Päijät-Hämeessä ei päästä samalla lailla hyötymään tuulivoiman verotuloista ja muista eduista, mutta onneksi Kymijärven moderni voimala tarjoaa muita hyötyjä.

Power to x on koko Suomen mahdollisuus. Öljyä ja maakaasua ei maaperässä ole, mutta onneksi kaasua ja muita polttoaineita pystytään tekemään keinotekoisesti. Aitoa on kuitenkin ympäristö ja sen suojeleminen.