Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Liikuntaa harrastavat ”väärät ihmiset”

Lahden kaupunginvaltuutettu ja kansanedustajaehdokas Sari Niinistö (kok.) on Etelä-Suomen Sanomien mielipidekirjoituksessaan (4.12.) oikealla asialla tuodessaan esiin liikunnan tärkeyden terveyden ylläpidossa ja sen mahdollisuuden sairausmenojen säätelyssä. Liikkumattomuuden kuluiksi laskettu yli 33 miljoonan euron summa on tuntuva myös Lahden kuntataloudessa.

Ongelmahan on se, että liikuntaa harrastavat terveytensä kannalta ”väärät ihmiset” eli terveet, hyväosaiset ja hyvinvoivat. Miten saada harrastamaan ne ”oikeat ihmiset”, jotka eniten hyötyvät liikunnan aloittamisesta ja sen jatkamisesta?

Vaikka eri tahot ovat kampanjoineet liikunnan harrastamisen puolesta eri tavoin jo vuosikymmeniä, ei sitä viisasten kiveä ole löydetty tässäkään asiassa, valitettavasti. Niinpä ne ovat monet pienet asiat, joilla ihmisiä voidaan houkutella liikunnan pariin ja pysymään siellä. Olennaista useimmille ihmisille on liikuntapaikkojen olemassaolo ja niiden saavutettavuus sekä edullisuus. Näitä asioita soisi lahtelaistenkin kuntapäättäjien, myös Sari Niinistön, miettivän, kun Lahden liikunta-asioista päättävät.

Liikuntainvestointien tulisi lisätä liikuntaa. Lahdessa ollaan tilanteessa, jossa paineita on kovasti isoihinkin liikuntainvestointeihin, jotka eivät kuitenkaan lisää liikuntaa. Kisapuistoon rakennettava jalkapallostadionin katsomorakennus FC Lahden vaatimine VIP-tiloineen ei lisää liikuntaa pätkääkään. Eipä myöskään Kisapuiston pesäpallokentän uusi tekonurmi, mutta sen alle rakennettujen putkistojen mahdollistama iso tekojäärata kyllä. Myöskään uuden jäähallin rakentaminen ei juurikaan lisää liikuntaa, mutta uusi uimahalli kyllä lisäisi.

Montako uutta liikuntakertaa tuo nyt Urheilukeskuksessa tekeillä oleva työmaa ja ne muut mahdolliset, nyt kai jossain suunnittelussa olevat mittavat työt?

Kun tällaisia tavallista liikunnan harrastajaa hyödyttämättömiä investointitarpeita ja -kuluja on niin paljon, tulee virkamiehelle valitettavan usein paineita nostaa muiden liikuntapaikkojen käyttömaksuja ja supistaa aukioloja. Ja poliitikot siunaavat! Se on juuri sitä väärää toimintatapaa liikunnan harrastamisen aloittamisen ja tukemisen kannalta.

Valitettavasti on niin, että kaikkia meitä ei saada millään liikkumaan riittävästi terveytemme kannalta. Mutta potentiaalista joukkoa on kuitenkin paljon. Yritetään houkutella, tukea ja kannustaa, jos se sisäinen motivaatio vaikka löytyisi.

Kirjoittaja on liikuntatieteiden maisteri, liikunnanopettaja ja toimitusjohtaja.