Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus 6.12.2022 Suomea pitää puolustaa sekä sotilaallisesti että taloudellisesti

Itsenäisyyspäivän tapahtumia päästään taas viettämään perinteisin menoin kahden koronatalven jälkeen. Päijät-Hämeessä tapahtumia onkin valmisteltu ilahduttavasti. Useissa kunnissa järjestetään juhlatilaisuuksia ja partiolaiset ovat aktiivisesti mukana kynttilä- ja soihtukulkuein.

Paljon perinteistä itsenäisyyspäivän viettoa palaa myös valtakunnalliseen ohjelmistoon, kun puolustusvoimien paraati kunnioittaa 105-vuotiasta Suomea Haminassa ja presidentinlinnan ovet avataan taas kutsuvieraille. Edellinen vastaanotto oli kolme vuotta sitten. Nyt mukaan on erityisesti kutsuttu henkilöitä, jotka ovat tehneet työtä suomalaisen yhteiskunnan hyväksi vaikeina korona-aikoina ja siten edistäneet Suomen vahvuuksia. Yksi heistä on lahtelainen sairaanhoitaja Petri Kujala, joka osallistuu juhlaan Pia-vaimonsa kanssa. Arvokas työ ansaitsee arvoisensa kiitokset ja valtionpäämiehen isännöimä itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto jos mikä on juuri sellainen.

Suomi on puolustamisen arvoinen maa kaikintavoin.

Perinteistä huolimatta itsenäisyyspäivää vietetään tänä vuonna hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa. Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa on järkyttänyt koko läntistä maailmaa ja laittanut maailmankirjoja uuteen järjestykseen. Hajanainen Eurooppa ryhdisti rivinsä ja alkoi yksituumaisesti tehdä päätöksiä Venäjän vastaisista pakotteista.

Myös Suomessa koettiin ennennäkemätön asennemuutos suhtautumisessa turvallisuuspolitiikkaan. Maanpuolustustahto nousi huippuunsa, ja Nato-jäsenyys sai taakseen valtavan enemmistön. Itsenäisyyden arvostamista ei näinä aikoina tarvitse kyseenalaistaa.

Ukrainan sota on vaikuttanut voimakkaasti myös talouteen. Sähkön hinnan voimakas kallistuminen on hämmästyttänyt kuluttajia. Myös elintarvikkeiden ja polttoaineiden hinnat ovat nousseet. Inflaation torjumiseksi keskuspankit ovat alkaneet nostaa ohjauskorkoa, mikä on lisännyt muun muassa asuntovelallisten lainakustannuksia. Valtio on velkaantunut tällä vaalikaudella hurjasti sodan ja sitä edeltäneen koronapandemian takia. Julkinen talous on tukevasti vinksallaan. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on huomauttanut, että Suomen on tulevaisuudessa vakautettava talouttaan huomattavasti

Itsenäisyyden aate liittyy sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan että talouspolitiikkaan. Jos valtio hoitaa raha-asiansa huonosti, sen kyky päättää itse omista asioistaan heikkenee. Suomi on puolustamisen arvoinen maa kaikin tavoin.