Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Matti Even kolumni Kujalaan nouseva sininen käytävä on Lahden tulevaisuus

Meillä veronmaksajilla on oikeus tietää, kuinka maksamiamme veroja tullaan käyttämään ja samalla myös oikeus esittää näkemyksiä, mihin varoja tulisi käyttää. Tämä ajatus oli varmasti monella mielessä, kun viikko sitten Lahden kaupunginvaltuusto päätti ensi vuoden talousarviosta.

Valtuusto piti pitkän kokouksen, jota hallitsi keskustelu yhdestä miljoonasta. Tämä ns. ”symbolinen miljoona” sai jopa koomisiakin piirteitä, vaikka tosiasiassa miljoonan leikkaus ei koulupuolella taatusti hymyilyttänyt, päinvastoin. Kyseessä oli siis sivistyspuolelta leikattavasta miljoonasta, mistä salin molemmin puolin väännettiin kättä. Lopputulema oli kuitenkin se, että koulutuksen ensi vuoden budjetista tuo miljoona jäi palelemaan.

Kaupungin merkittävin panostus olisi tarjota järkeviä yritystontteja.

Miljoona sinne tai tänne, ei tämän kaupungin taloutta kaada, vaikka kyseessä on iso raha. Enemmän meidän tulee olla huolissaan siitä, miltä tulevat vuodet Lahdessa näyttävät. Kun katsoo lähivuosia, niin ei voi välttyä ajatukselta, että kyyti on todella kylmää. Sote-uudistuksen myötä heti ensi vuonna veroprosentti putoaa aiemmasta 21,75:stä 8,11 prosenttiin ja verotulot puolittuvat. Vaikka sotemenot, noin 450 miljoonaa euroa, siirtyvät valtion harteille, ei se meidän elämäämme helpota. Kaupungin velat nousevat ensi vuonna noin 430 miljoonaan euroon. Korkojen nousu ja inflaatio haukkaavat vielä oman osansa, joten nyt olisi päättäjien syytä herätä.

On täysin oikeutettua kysyä, millä tämä kaikki tullaan maksamaan, ettemme joudu taloudelliseen ahdinkoon. Keinoja ei ole monia, mutta niihin on pakko rohkeasti tarttua. Säästäminen on kotitalouksissa se normaali keino, mutta julkisella puolella tämä on myrkkyä. Kaikki leikkaukset ovat poliittisille päättäjille se viimeinen keino, kun sen katsotaan vaikuttavan poliittiseen suosioon. Varsin ymmärrettävä näkemys, joskin hyvin itsekäs.

Lahden kaupungilla olisi hyvä tilaisuus olla rohkea ja katsoa eteenpäin. Nyt pitäisi vain asiat priorisoida ja panostaa niihin investointeihin, joista kaupunki ja me lahtelaiset oikeasti tulisimme hyötymään. Nyt olisi syytä jättää liisuvainaat ja muut toissijaiset hankkeet hetkeksi sivuun ja siirtyä puulusikoiden veistelyn sijaan isomman harvesterin puikkoihin.

Kujalassa on Lahden tulevaisuus. Kohta siellä on moottoritien ja eteläisen kehätien muodostama sininen käytävä ja maan merkittävin elintarvikeklusteri. Fazer, Hartwall ja Polttimo ovat sen kokoluokan tekijöitä, että alue tulee vetämään taatusti lisää isoja toimijoita, jos vain uskallamme panostaa. Kaupungin merkittävin panostus olisi tarjota järkeviä yritystontteja. Nyt pitäisi viikata Kujalasta Renkomäkeen koko itäpuoleinen kaistale yritysten tonttimaiksi. Samalla meidän tulisi kutsua Orimattila ja Hollola saman pöydän ääreen ja saada kaavoitettua muun muassa Renkomäen eteläpuoleiset pellot tonttimaiksi. Tässä olisi todella ainutlaatuinen paikka tehdä huomattavaa yhteistyötä yli kuntarajojen, mikä varmasti sataisi jokaisen kunnan laariin.

Lahti–Helsinki-moottoritie avattiin vuonna 2000. Ensimmäisinä vuosina Renkomäen ramppi oli upeasti valaistu siniseksi. Nyt olisi hyvä hetki palauttaa tuo valaistus. Valaistaan Renkomäestä Karistoon motari ja reunakalliot uudelleen siniseksi, niin siinä olisi myös niille kymmenille miljoonille ohiajaville ihmeteltävää, mitä hemmettiä Lahdessa tapahtuu. Vastauksemme ohikulkijoille, täällä mennään kohti kirkkaampia valoja.