Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Pääkirjoitus Lahdessa on ensi vuonna kaikkien aikojen tapahtumakesä, ja siitä pitää tehdä sääntö eikä poikkeus

Ensi kesä 2023 on Lahdessa niin tulvillaan suuria yleisötapahtumia triathlonin Ironman-MM-kisoista ja yleisurheilun Kalevan kisoista lähtien, ettei ole liioiteltua kutsua sitä kaikkien aikojen lahtelaiseksi tapahtumakesäksi.

Tapahtumien runsaudesta kannattaa ottaa ilo irti, mutta laakereille ei pidä jäädä lepäämään. Siihen Lahtea velvoittaa yksin kaupungin strategia, johon on paalutettu keskeiseksi tavoitteeksi asema kansainvälisestikin vahvana tapahtumakaupunkina. Tavoitteessa pysyminen edellyttää, että "kaikkien aikojen" tapahtumakesästä tulee pysyvä sääntö eikä satunnainen poikkeus. Tähän pyrkien on kaupunginhallituksen päätettäväksi alettu valmistella uutta tapahtumatoimintojen kehittämis- ja kasvuohjelmaa. Siinä määritellään ensi kesäkuuhun mennessä Lahden kehitystavoitteet kansainvälisenä tapahtumakaupunkina ja – mikä tärkeintä – mitä pitää tehdä tavoitteiden saavuttamiseksi.

Hosumalla syntyy huonoa jälkeä.

Uusi ohjelma on tarpeen senkin vuoksi, ettei kaupunki ole päivittänyt aikoihin tapahtumatoimintaan liittyviä strategisia tavoitteitaan. Tästä on tuoreen selvityksen mukaan seurannut, että eri tapahtumatoimijat ovat omaksuneet varsin itsenäisen roolin ilman selkeää tehtäväjakoa ja riittävää keskinäistä koordinaatiota. Tapahtumia on toteutettu ammattitaitoisesti, mutta kaupungin omien toimijoiden roolit ja tavoitteet ovat jääneet ulkopuolisille epäselviksi.

Kaupungilla on siten tarve kirkastaa myös omaa rooliaan tapahtumien tuottamisessa ja tukemisessa suhteessa kumppaneihinsa. Tämä edellyttää koko kaupunkikonsernin eri toimijoiden keskinäisen työnjaon tarkastelua, ja siinä yhteydessä on järkevää päättää kestävästi myös tapahtumayhtiö Lahti Eventsin tulevaisuudesta.

Konserni- ja tilajaosto antoi jo viime kesänä ohjeistuksen, jonka mukaan KymiRingin sotkuissa ryvettyneen Lahti Eventsin nykymuotoinen toiminta lakkaa tapahtumatoiminnasta tehtävän tarkastelun tuloksena. Ohjetta ei ole vielä pantu toimeen, koska Lahti Events on sitoutunut järjestämään vielä ensi vuodenkin puolella tapahtumia, eikä niitä pidä vaarantaa kiirehtimällä yhtiön alasajoa.

Hosumalla syntyy huonoa jälkeä, mutta viimeistään uuden tapahtumaohjelman yhteydessä kaupungin pitää tehdä kaikille selväksi, millaisen roolin se aikoo jatkossa varata itselleen ja yhtiöilleen, kun Lahteen haetaan ja täällä tuotetaan ja järjestetään yleisötapahtumia. Kaiken koetun perusteella on helppo suositella, että suutari palaisi lestiinsä, mitä tulee isojen markkinaehtoisten tapahtumien järjestämiseen Lahdessa ja lähikunnissa.

Lahti kirkastaa kesän kynnyksellä roolinsa tapahtumien edistäjänä

Lahti Events jatkaa näillä näkymin ainakin kesään asti