Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Pääkirjoitus Lapsiperheiden ahdinko ei pääty jouluun

Joulukuussa maksettava ylimääräinen lapsilisä tulee monessa perheessä todella tarpeeseen. Vanhan sanonnan mukaan raha ei tuo onnea – ei edes perheonnea – mutta kyllä välttämättömällä toimeentulolla voidaan arkea helpottaa niin, että onnellekin jää tilaa asettua taloksi.

Lapsiperheköyhyys on Suomessa lisääntynyt nopeasti lyhyessä ajassa. Arvioiden mukaan Suomessa elää köyhyydessä nyt noin 130 000 lasta, kun vuosi sitten lukema oli lähempänä sataa tuhatta.

Yleinen hintojen nousu koettelee erityisesti jo ennestään köyhyydessä eläviä perheitä. Lapsiperheet ovat olleet nyt pysyvä näky myös ruokajakeluissa eri puolilla Suomea.

Joulun kulutukseen – lahjoihin ja ruokaan – ylimääräinen lapsilisä tulee myöhään.

Pelastakaa Lapset ry:n mukaan pienituloisuuteen liittyy monia hyvinvointia heikentäviä tekijöitä, kuten eriarvoisuutta, syrjäytymistä, tuen tarvetta, materiaalista puutetta ja kiusaamisen kohteeksi joutumista.

Nykyisin osataan tutkimustenkin perusteella tunnistaa se, mikä vaikutus lapsuusajan köyhyydellä on pitkälle elämään. Sosiaali- ja terveysministeriön syksyllä julkaisema toimintasuunnitelma köyhyyden ja syrjäytymisen vähentämiseksi huomioi myös ensimmäistä kertaa köyhyyden vaikutusten yltävän aina lasten koulutukseen, terveyteen ja jopa aikuisuuden työmarkkina-asemaan saakka.

Ylimääräinen lapsilisä maksetaan kaikille perheille, joissa on alle 17-vuotiaita lapsia. Nopealla aikataululla ei ehditty tehdä riittävästi tarveharkintaa siitä, ketkä rahaa olisivat eniten tarvinneet.

Joulun kulutukseen – lahjoihin ja ruokaan – ylimääräinen lapsilisä tulee myöhään, sillä se maksetaan vasta aatonaattona. Hyvätuloisena on helppo ajatella, ettei joulu saakaan perustua lahjoihin ja kuluttamiseen. Joululla on kuitenkin erityinen asema suomalaisessa kalenterissa ja sen vietto kuuluu kaikille. Köyhien perheiden lasten on koulussa tuskallista vertailla joululahjoja, jos niitä ei ole saatu tai sitä, millaisia jouluruokaperinteitä perheessä on.

Vähävaraisia auttavat joulukeräykset ovat jo Lahdessakin käynnissä. Keräyspisteitä on lisätty, mutta alku on ollut vielä niukkaa. Toivottavasti keräystavoitteisiin päästään ja mahdollisimman moni lapsi ja nuori saa toivomansa joululahjan.

Pienituloisten perheiden lasten asemaa ei saisi unohtaa joulun jälkeenkään. Keräyksiä ja ylimääräisiä lapsilisiä pysyvämpiä keinoja tarvittaisiin lapsiperheköyhyyden vähentämiseksi. Näitä keinoja voisivat olla lapsilisien sitominen indeksiin tai aikoinaan poistettujen lapsivähennysten palauttaminen verotukseen.