Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Pääkirjoitus Koskisen listaus tuotti yhdessä päivässä kahdeksan miljoonaa euroa

Päijät-Hämeeseen saatiin lyhyellä aikaa jo toinen pörssiyhtiö, kun Kärkölässä päämajaansa ja sahaansa pitävä puunjalostusyhtiö Koskisen Oy aloitti taipaleensa Helsingin pörssin päälistalla torstaina. Yhtiön mukaan listautumisanti sujui onnistuneesti, ja anti jopa ylimerkittiin. Yleisöannissa vastaanotettiin merkinnät noin 4 000 sijoittajalta.

Merkintähinta oli 6,14 euroa osakkeelta. Hinnoittelun perusteella Koskisen Oy:n markkina-arvoksi muodostui listautumisvaiheessa noin 142 miljoonaa euroa.

Ensimmäisen pörssipäivän päätteeksi Koskisen-yhtiön osake maksoi 6,50 euroa. Kasvua vajaat kuusi prosenttia. Yhtiön markkina-arvo kipusi lähes 150 miljoonaan euroon eli noin kahdeksan miljoonaa euroa lähtötasoa ylemmäksi.

Osakkeen ylimerkintä on näissä oloissa melkoinen suoritus.

Koskisen teki pörssissä seuraa toiselle päijäthämäläiselle tuoreelle listautujalle, tämän vuoden pörssikomeetalle Kempowerille. Lahtelaisen autojen sähkölatauslaitteita valmistavan yhtiön pörssistartti on ollut vertaansa vailla. Kempowerin osake on noteerattu Nasdaq First North Growth Market Finland -markkinapaikalla noin vuoden päivät. Osakkeen arvo on tuona aikana noussut yli kolminkertaiseksi.

Vaikka Kempowerin arvonnousua voi pitää kirittäjänä myös muille listautujille, Koskisen osakkeen ylimerkintä on silti näissä oloissa melkoinen saavutus. Pörssiosakkeet kun eivät ole tänä vuonna olleet sijoittajien erityisessä suosiossa. Syynä on muun muassa korkojen nousu, joka perinteisesti heikentää osakkeiden arvoa. Euroopan keskuspankki on nostanut tänä vuonna ohjauskorkoa voimakkaasti. Kesäkuun jälkeen korkotaso on noussut kaksi prosenttiyksikköä. Vastaavasti Helsingin pörssin yleisindeksi on laskenut vuoden alusta 15 prosenttia.

Pörssin suosion heikkenemisestä kielii sekin, että tänä vuonna peräti kuusi yhtiötä on peruuttanut aikeensa listautumiseen.

Vaikka pörssin alamäki on tasaantunut kesän jälkeen, tulevaisuudessa ratkaisevaa on se, kuinka pitkään yleinen hintataso nousee. Inflaation kampittamiseksi keskuspankit ovat pakotettuja uusiin koronnostoihin, ja ne taas heikentäisivät osakkeiden suosiota sijoittajien silmissä entisestään.

Iso tekijä inflaation taustalla on Venäjän Ukrainassa aloittama hyökkäyssota. Siksi niin kaikkien muidenkin kuin myös pörssisijoittajien vinkkelistä sodan pikainen loppuminen olisi kaikkien etu.