Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Pääkirjoitus Minne monitoimiareena ja mistä rahat?

Näyttää jo melko selvältä, ettei Lahden Ranta-Kartanoon saada yksityisen rahan vesiliikuntakeskusta eikä luultavasti hotelliakaan. Rakennuttajaa hanskat tiskiin heittäneen Kinoksen tilalle ei vain löydy, koska Venäjän hyökkäys Ukrainaan nosti kustannukset ylös ja karkotti venäläisturistit.

Voisiko alueelle tulla kaupungin rakentama uimahalli? Lahteenhan on haviteltu 50 metrin altaalla varustettua hallia iät ja ajat. Ranta-Kartano ei kuitenkaan liene sille paras paikka.

Syynä ovat visiot, joiden mukaan Lahteen ehkä kannattaa suunnitella monitoimiareena, jossa olisi sekä jää- että uimahalli. Juju on siinä, että jään jäähdytyksessä syntyvää lämpöä voitaisiin käyttää uimahallin veden lämmittämiseen. Tällainen ajatus saanee vastakaikua kohoavien energiakustannusten aikana. Uusi jäähallikin joka tapauksessa tarvitaan, kun vanha hajoilee käsiin.

Areenan vesiliikuntakeskukseen kannattaa samalla rakentaa kylpylämäisiä toimintoja. Mallia voi ottaa vaikka Kangasalan uimahallista. Mihin tällainen halli voisi tulla? Ranta-Kartanoon se ei mahdu "kenkälusikallakaan".

Yksi väläytetty paikka on Lahden vanha ravirata. Siinä suurena haasteena on syrjäinen sijainti. Ihmismassat eivät jaksa könytä ravintolasta kilometrien päähän, Salpausselän päälle. Ja ottelun tai tapahtuman jälkeen takaisin.

Laune olisi perinteinen vaihtoehto. Sinne uimahallia on mallailtu ennenkin. Toinen hyvä optio on Urheilukeskuksen alue, jossa jäähalli on nykyään.

Monitoimiareena olisi toki Isku-areenaa selvästi suurempi. Tilaa pitäisi joko ottaa viereisestä hiekkakentästä – jolloin nykyinen halli pitäisi purkaa – tai rakentaa areena Suurhallin viereen. Siellä on nyt laajat parkkialueet. Autot voisi sijoittaa maan alle.

Mistä rahat? Monitoimiareena maksaisi rapiat sata miljoonaa euroa, ja Lahdella on jo valmiiksi noin 50 miljoonan euron säästötarpeet.

Lahden kannattaa leipoa urheilupaikkojaan koskevasta "Master planistaan" sellainen, jota valtiokin haluaa tukea avokätisesti. Perusteluja kyllä piisaa. Valtio tuki suurilla summilla myös Helsingin Olympiastadionia ja Tampereen Kansi-areenaa.

Lahden Urheilukeskus on niihin verrattava pyhättö jo historiansa perusteella. Lisäksi kaupunki hakee vuoden 2029 MM-hiihtoja. Puitteiden täytyy olla kunnossa.

Ja kunnossa pitää olla lahtelaistenkin. Uinti ja jääkiekko ansaitsevat urheilukaupungissa säälliset puitteet.