Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Pääkirjoitus Demareiden irtiotto päättyi Lahden budjettivaltuustossa mahalaskuun

Lahden valtuusto hyväksyi maanantaina ensi vuoden talousarvion lisäämättä siihen loppujen lopuksi euroakaan, vaikka toisinkin olisi voinut käydä valtuuston suurimman ryhmän SDP:n viime hetken irtioton seurauksena.

Demarit rikkoivat viime viikolla yllättäen sovun, joka budjetista oli syntynyt kaupunginhallituksessa demareiden omalla johdolla kaikkien siellä vaikuttavien ryhmien kesken. Vastaava yksimielisyys on Lahdessa niin harvinaista herkkua, että sitä oli vaikea uskoa todeksi. Eikä se lopulta totta ollutkaan SDP:n kunnallisjärjestön edustajiston osoitettua taas kerran, kuka Lahdessa päättää viime kädessä demareiden linjasta. Edustajisto käskytti valtuustoryhmänsä esittämään budjettiin miljoonan euron lisämäärärahan perusopetusta varten, eikä ryhmän auttanut kuin totella.

SDP:n luotettavuus sopimuskumppanina kyseenalaistui vakavasti.

Demareiden irtioton jälkeen oli pelättävissä, että muut ryhmät seuraavat perässä ja lähtevät ajamaan valtuustossa budjettiin asioita, joista olivat jo kertaalleen joutuneet yhteisen kompromissin nimissä luopumaan. Se olisi tehnyt kokouksesta lukuisten äänestysten sirkusareenan. Ja vieläpä tilanteessa, jossa budjettiesitys oli jo lähtökohtaisesti reilusti alijäämäinen.

Suurin sirkus jäi onneksi näkemättä, sillä muut budjettisovun osapuolet halusivat pitää sopimastaan kiinni eivätkä lähteneet repimään budjettia auki nähtyä enempää. Yhteinen rintama pysyi ilman demareitakin riittävän vahvana myös äänestettäessä perusopetuksen lisämiljoonasta, joten esitys kaatui selvin lukemin.

Hävittyään äänestyksen demareiden kannattaa kysyä itseltään, mitä he kuvittelivat irtiotollaan voittavansa. Toki SDP pääsi toviksi loistamaan vasemmistoliiton rinnalla koulutuksen jalona puolestapuhujana, mutta itse päämäärä, perusopetuksen lisärahat, jäi saavuttamatta. Ja vahvasti miinuspuolelle meni, että SDP:n luotettavuus sopimuskumppanina kyseenalaistui täysin edustajiston osoitettua puolueen neuvottelijoille mahtinsa. Jos tarkoitus oli nöyryyttää, kuten on epäilty, pesuveden mukana meni arvokasta tavaraa.

Vahinko on erityisen valitettava nyt, kun valtuustoryhmät alkavat pian yhdessä valmistella hyvin tarpeellista talouden tasapaino-ohjelmaa. Vaikeassa tehtävässään ryhmien täytyisi voida luottaa siihen, että yhdessä sovittu pitää loppuun saakka. Ja ilman, että mikään ulkopuolinen taho pääsee sanelemaan, mitä asiasta päätetään valtuustossa. Onhan valtuusto Lahdenkin kuntapolitiikassa ylin luottamuselin ja ainoa, joka on saanut valtakirjansa suoraan äänestäjiltä.