Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Ilkka Kuosmasen kolumni Lahden ensilumenlatu pysynee maksuttomana jatkossakin

Maksaisitko 12 euroa päästäksesi hiihtämään? Sellainen raha on syytä löytyä taskun pohjalta niiltä, jotka mielivät hiihtää Vierumäen ensilumenladulla.

Hinta on noussut viime vuodesta 2 euroa eli 20 prosenttia. Onhan siinä inflaatiolisää ja vähän enemmänkin. Toisaalta: Vierumäki tekee urheilulla bisnestä. Jos asiakas tulee pääkaupunkiseudulta mökkilomalle Heinolan ”mini-Lappiin”, on luultavasti se ja sama, maksaako hiihtäminen lähiladulla kympin vai vähän yli.

Lahdessa on hiihdelty maksuttomalla ensilumenladulla viime keskiviikosta lähtien. Keskustelu ladun mahdollisesta maksullisuudesta ryöpsähti jo syyskuussa, kun kaupungissa alettiin etsiä säästökohteita ja mahdollisia lisätulon lähteitä. Ensilumenlatua tarkastellaan osana laajempaa liikuntapaikkaselvitystä, joka valmistuu ehkä ensi vuoden alussa.

Ladun maksullisuus saattaisi hyvinkin koitua kaupungille menoeräksi tulonlähteen sijaan. Jos hiihtämisestä peritään maksu, pitäisi perustaa järjestelmä maksun suorittamista varten. Sellainen tietysti maksaa. Lisää maksaa se, että maksamista pitäisi valvoa.

Vierumäellä latumaksun suorittamista valvoo paikallinen urheiluseura. Hiihto-oikeus ostetaan kahvilan tai liikuntahallin tiskiltä tai kännykkäsovelluksesta ja todennetaan sauvaan kiinnitettävällä paperiliuskalla.

Ensilumenlatuja oli Facebookin Latutilanne-palvelun mukaan Suomessa viime perjantaina auki 52 kappaletta, joista noin puolet on maksuttomia. Maksullisuus on helppo järjestää silloin, kun latu sijaitsee esimerkiksi laskettelukeskuksen yhteydessä ja on kohtuullisella vaivalla aidattavissa. Lahdessa näin ei ole, sillä ensilumenladulle pääsee monista eri pisteistä. Lisäksi latu kasvaa koko ajan, kun lisälunta saadaan tehtyä.

Kahvipöydässä sain muutaman kollegan kanssa nopeasti kehiteltyä ajatushimmelin, jossa ensilumenladusta tehdään maksullinen vain ulkopaikkakuntalaisille. Se perustuisi vanhalle raviradalle asennettavaan puomiin, joka haistelee automaattisesti auton rekisterinumeron perusteella, onko tulija "meitä vai heitä" ja onko latumaksu suoritettu. Vaihtoehtoisesti kaikille lahtelaisille voitaisiin alkaa jakaa erityisiä hiihtoseteleitä, joilla latumaksusta voisi vapautua.

Ensilumi on hankala bisnes, sillä kauden ennustettavuus on surkea.

Houkutteleva ajatusleikki, mutta ei taida toteutua. Liikuntapalvelupäällikkö Markku Ahokas arvioi, että Lahden ensilumenladusta aletaan ensi vuonna periä korkeintaan vapaaehtoista maksua, jonka voisi suorittaa esimerkiksi ladun varressa sijaitsevan suksikaupan kopilla. Vain ulkopaikkakuntalaisille suunnatun latumaksun Ahokas teilaa alkuunsa.

– Vastaavaa on kokeiltu joidenkin kuntien uimahalleissa, mutta tasa-arvovaltuutettu laittoi sille hommalle nopeasti stopin, Ahokas sanoo.

Ensilumi (tarkemmin sanottuna vanha lumi) on kaikkinensa hankala bisnes, sillä sesongin ennustettavuus on surkea. Säilölumen kukoistuskausi kestää joskus vain pari viikkoa, pakkasista ja luonnonlumitilanteesta riippuen. Tänä vuonna Lahti tuskin saa suuria hiihtäjämassoja liikkeelle ainakaan Helsingistä, sillä pääkaupunkiseudullakin on jo useita latuja auki.

Ensilumenladun hintalappuna on Lahden liikuntatoimessa käytetty edelleen vuonna 2019 rätnättyä 10 000–15 000 euron summaa. Vaikka sähkön hinta on sen jälkeen hypännyt, kulut ovat edelleen minimaaliset siihen nähden, miten hyvää ennaltaehkäisevää liikuntaa hiihtimien kanssa liikkuminen on.