Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut on saatava kuntoon

Lasten ja nuorten hätään pitäisi reagoida ripeästi. Jos apua ei saa riittävän nopeasti, seuraa isompia ongelmia, joiden ratkominen ei ole helppoa, eikä halpaa.

Tuoreiden tietojen mukaan tilanne Päijät-Hämeessä näyttää huolestuttavalta. Moni ehkä kuvitteli korona-ajan vaikutusten jo väistyneen, mutta etätyöskentely, eristäytyminen ja rajoitukset pitkäksi aikaa ovat jättäneet nuoriin syvän jäljen, joka nyt tulee esiin esimerkiksi sosiaalisten tilanteiden pelkona, ahdistuneisuutena ja koulupudokkuutena.

Nuorten tilanteessa oli hälyttäviä merkkejä jo ennen pandemiaa. Vuoden 2019 kouluterveyskyselyssä yksinäisyyden kokemus oli lisääntynyt kaikilla kouluasteilla Lahdessa ja myös valtakunnallisesti.

Terveydenhoitajilla on nyt huolta siitä, että aina apua ei ymmärretä hakea ajoissa.

Aktiivisesti apua hakevillakaan ei ole helppoa. Peruspalveluissa jonottaa tällä hetkellä 140 nuorta ja alakouluikäisten palveluissa 50 perhettä. Näitä ihmisiä ei paljon lohduta se, että viime keväänä jonot olivat vielä pidemmät.

Jonossa olevat nuoret saavat nyt odottaa puoli vuotta, ennen kuin saavat apua. Alakouluikäisillä jono on hieman lyhyempi, kahdesta kolmeen kuukautta. Tällaiset ajat ovat aivan liian pitkiä kasvaville lapsille ja nuorille. Toki akuutissa kriisitilanteessa ajan voi saada nopeammin.

Ei lohduta, että viime keväänä jonot olivat vielä pidemmät.

Palvelujen ruuhkautumisesta kertonee myös se, että kiirehdittävien tapausten määrä on tänä syksynä noussut huomattavasti. Tällainen tilanne taas saattaa johtaa siihen, että kiireettömämmät tapaukset odottavat entistä pidempään.

Huolestuttavaa on myös se, että hoitotakuun ylityksiä on myös erikoissairaanhoidon nuorisopsykiatriassa.

Päijät-Sote tilasi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta arvioinnin lapsiperhepalveluista vuonna 2020 muun muassa siksi, että täällä lastensuojelukustannukset ovat korkeat. Selvityksen perusteella laadittiin toimenpideohjelma, jonka mukaan muutoksia on tehty ja vahvistettu esimerkiksi perustason mielenterveyspalveluita.

Lapset ja nuoret joutuvat jonottamaan kuukausia mielenterveyspalveluihin – hoitotakuut ylittyvät Päijät-Hämeessä, ja lisäksi korona-aika toi uusia oireita

Vielä tarvitaan lisää työtä ja ammattilaisia, jotta lapset ja nuoret saisivat avun ajallaan. Olisi myös syytä alkaa tutkia, millaisia muutoksia yhteiskunnassa tarvittaisiin, jotta nuoret, lapset ja perheet voisivat paremmin.

Ikääntyvässä Suomessa ja Päijät-Hämeessä ei ole varaa menettää yhtään nuorta.