Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Pääkirjoitus Suomessa jyllää nyt vaarallinen ilmiö, johon on puututtava nopeasti

Nuorisoväkivalta on noussut syksyn mittaan suureksi puheenaiheeksi. Aiemmin rikokset nähtiin lähinnä Helsingin ja Turun seudulle asettuneiden runsaan 10 katujengin aikaansaannoksina. Iltalehden haastattelussa Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Jonne Rinne kertoi, että jäseniä niissä on noin 200, joista yli 90 prosenttia on täysikäisiä ja 95 prosenttia nimen ja etnisyyden perusteella ulkomaalaistaustaisia.

Sittemmin ilmiö on yleistynyt muuallekin eikä enää puhuta jengeistä eikä pelkästään ulkomaalaistaustaisista tekijöistä. Esimerkiksi Tampereen seudulla on raportoitu lukuisista tapauksista, joihin liittyy katuväkivaltaa. Toisin kuin aiemmin, näissä tapauksissa kyse ei ole huumausainekaupasta, eikä tekijöitä ole voitu yhdistää katujengeihin tai järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Sisä-Suomen poliisin mukaan elokuun jälkeen se on saanut Tampereen suunnalta yli 20 rikosilmoitusta, joille ominaista on nuoret, arviolta 15–20-vuotiaat tekijät ja heitä on ollut kerralla muutamia, yleensä kahdesta neljään.

Katuväkivallasta tuli aikamme ilmiö nuorten keskuudessa

Ryöstösaaliksi on tavoiteltu ja saatu erilaista omaisuutta kuten rahaa, maksuvälineitä, matkapuhelimia, reppuja, kalliita merkkivaatteita tai -kenkiä ja kuulokkeita.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisarion Markus Antilan mukaan kyse on aikamme ilmiöstä nuorten keskuudessa. Siihen liittyy nopean ja helpon vaurastumisen tavoittelu sekä ajatus elämästä kadulla vailla yhteiskunnan sääntöjä. Tällaista elämää voi moni epävarmuuden teiniaikaa elävä nuori alkaa ihannoida ja matkia. Sillä voi valitettavasti olla elinikäiset jäljet paitsi uhrin, myös nuoren itsensä tulevaisuuteen.

Taustalla voi olla myös syrjäytymistä, jolle korona-ajan eristys antoi valitettavan oivallisen kasvuympäristön. Ilmiön kiihtyminen loppuvuotta kohden voi osaltaan heijastaa sitäkin, että taloudelliset paineet perheissä ovat rajun inflaation myötä kasvaneet eikä nuorilla ole välttämättä rahaa käytössään samaan tapaan kuin aiemmin.

Tällainen väkivallan ihannointi on pysäytettävä alkuunsa. Perussuomalaisten välikysymys, johon myös kokoomus lähti mukaan, otti kiinni oikeaan asiaan mutta vähän yksipuolisella twistillä. Siinä huomiota kiinnitetään erityisesti ulkomaalaistaustaisten, järjestäytyneiden jengien väkivaltaan. Nyt kun ilmiö näyttää laajenevan myös järjestäytymättömiin "jengeihin" eli muutaman hengen suomalaisiin kaveriporukoihin, niistä on syytä olla vähintään yhtä huolissaan kuin perinteisistä katujengeistäkin.