Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Teemmekö viisaita turvallisuusvalintoja?

Mira Nieminen (ps.) kantoi ansiokkaasti huolta turvallisuudesta (ESS 21.11.). Suomen turvallisuustilanteeseen vaikuttaa ennen kaikkea se, minkälaisia päätöksiä itse teemme. Suomella olisi ollut jo kauan sitten hyvät mahdollisuudet tulla omavaraiseksi energian tuotannossa. Se on edelleen mahdollista, mutta edellyttää erilaisten energiatuotantotapojen käyttöä.

Vasta viime aikoina ja erityisesti näin talven tehdessä tuloaan on herätty ajattelemaan, riittääkö meillä sähkö tulevana talvena. Puunkäyttöä on väheksytty turhaan. Euroopan unionin ennallistamishanketta on vastustettava jo pelkästään järjen näkökulmasta. Vedellä ja tuulella tuotettu energia ei ratkaise energian riittävyyttä.

Ydinvoimaloiden – myös pienvoimaloiden – ulkoiset turvallisuusriskit on tunnistettava. Riskit eivät ole ainoastaan tekniikan toimivuudessa tai toimimattomuudessa. Näinä aikoina uutiset Ukrainan rintamalta antavat karua opetusta.

Suomessa pidetään välttämättömänä ulkomaisen työvoiman saamista. On hienoa, jos saamme tänne eri alojen huippuosaajia. Ulkomailla hankittuja tutkintoja olisi tarpeen sovittaa suomalaisiin tutkintovaatimuksiin niin, että eri alojen taitajat työllistyisivät helpommin.

Samalla on tutkittava yhä tarkemmin maahantulijoiden taustoja. Emme kaipaa lisää vakoojia maahamme emmekä Ruotsin kaltaista tilannetta. Työperäistä maahanmuuttoa pidetään välttämättömänä syntyvyyden laskun vuoksi. Miten olisi, jos kannustaisimme suomalaisia synnyttämään?

Niitämme nyt sitä, mitä olemme kylväneet. Suurperheellisiin on suhtauduttu halveksuen. Synnyttämiseen ei ole kannustettu riittävästi. Hengellisiä liikkeitä – esimerkiksi lestadiolaisuutta – on tuotu esiin usein negatiivisessa mielessä. Kuitenkin suurperheiden lapsista on tullut paljon veronmaksajia, eri alojen uutteria osaajia ja esivaltaa kunnioittavia kansalaisia.

Jos haluamme tukea kauppasaartoa Venäjää vastaan, on sen oltava uskottavaa. Miksi on boikotoitava Teboilia eli Lukoilia, joka on Venäjällä pyytänyt lopettamaan toimet Ukrainaa vastaan, kun kaiken aikaa maahamme virtaa venäläistä ”energiaa” tahoilta, jotka eivät ole millään tavoin vastustaneet valtiovallan toimia? Tämä on hyvin hämmentävää.

On puhuttu myös Venäjän täydellisestä eristämisestä. Olisiko kuitenkin diplomatian tie parempi vaikka kivikkoisenakin kuin kaikkien yhteyksien katkaiseminen Venäjään? Täysin nurkkaan ajettuna itäinen naapurimme saattaisi päätyä käyttämään sellaisia keinoja, joita kukaan ei halua sen käyttävän.

Pyrkikäämme omavaraisuuteen kaikessa mahdollisessa. Kaikesta ei tarvitse säästää, kun tulonlähteitä tulee lisää. Pyrkikäämme myös hyviin väleihin erityisesti kaikkien naapurimaidemme kanssa. Nyt tilanne on vaikea itänaapurimme kanssa, mutta se ei kestä loputtomiin.

Kirjoittaja on lahtelainen kansanedustajaehdokas (kd.).