Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Missä koulujen seinistä säästetyt rahat ovat?

Keskiviikkona 23.11. järjestettiin Lahden Harjun ja Tiirismaan koulujen vanhemmille tiedotustilaisuus koulujen hallinnollisesta yhdistämisestä ja siirtämisestä Gaudian koulukampukselle syksystä 2023 alkaen. Opetus- ja kasvatusjohtaja Virve Jämsén jatkoi vanhemmille jo noin 20 vuotta laulettua laulua: ”On parempi säästää seinistä kuin opetuksesta.”

Lahdessa on lakkautettu 1990-luvulta alkaen ainakin seuraavat koulut: Saksala, Lähde, Kivijärvi, Riihelä, Joutjärvi, Kiveriö, Vuorikatu, Metsäkangas, Ruuhijärvi, erityiskouluista Harjukatu, Lounaanpuisto, Kivipuisto, Kaikuharju, Puistola, Launeen ja Lyseon tarkkikset ja Kiveriön, Mukkulan, Salinkallion, Salpausselän ja Nastopolin lukiot. Lakkautusten syyksi on aina sanottu, että on parempi säästää seinistä kuin opetuksesta!

Vuosituhannen alussa ylpeilimme pärjäämisellämme hyvin suurkaupunkien vertailussa, kun katsotaan oppilasta kohden käytettyä rahasummaa. Nyt olemme yhdeksän suurimman kaupungin vertailussa pahnan pohjimmaisina.

Mihin kaikki seinistä säästetyt rahat ovat kadonneet? Monet kiinteistöt ja tontit on myyty. Mihin lasten opetukseen kuuluvat rahat ovat kadonneet?

Etelä-Suomen Sanomissa 24.11. Milla Bruneau (kok.) on aiheellisesti huolissaan lasten ja nuorten psyykkisten ongelmien lisääntymisestä ja vaikeudesta päästä tarvittavien palveluiden piiriin. Tiedämme, että lasten yksinäisyys, syrjäytyminen ja mielenterveyden ongelmat ovat lisääntyneet ja näkyvät selvästi koulujen arjessa. Olemme huolissamme päihteidenkäytön, ilkivallan ja väkivallan lisääntymisestä. Huolissaan olo ei kuitenkaan riitä. Tarvitaan toimia näiden ongelmien ehkäisemiseksi. Yksi nopea tapa, on 28.11. kaupunginvaltuuston kokouksessa estää sivistystoimelle suunnitellut 1,5 miljoonan euron leikkaukset.