Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Tarjous, johon isien kannattaisi tarttua

Perhevapaat jakautuvat Suomessa edelleen epätasaisesti, sillä pienten lasten kanssa kotona on lähes aina äiti. Elokuussa voimaan tullut perhevapaauudistus antaisi nyt perheille mahdollisuuden jakaa pienen lapsen hoitoa entistä tasaisemmin.

Uudessa perhevapaamallissa molemmilla vanhemmilla on käytössään 160 päivän vanhempainrahakiintiö. Kiintiöstä on mahdollista halutessaan luovuttaa 63 päivää toiselle vanhemmalle.

Vain noin puolet isistä käyttää tällä hetkellä isyysrahaa eri aikaan äidin kanssa ja neljäsosa ei käytä sitä lainkaan. Uudistuksen tavoitteena on kannustaa isiä pitämään enemmän perhevapaita: jos omaa osuuttaan ei käytä, se jää kokonaan käyttämättä.

Nyt muutaman kuukauden jälkeen näyttää kuitenkin siltä, että perheissä mennään edelleen totutun tavan mukaan. Tarjoukseen ei ole osattu tai haluttu tarttua. Kansaneläkelaitoksen mukaan valtaosa isistä haluaa luovuttaa äideille kaikki 63 siirrettävissä olevaa vanhempainpäivärahapäiväänsä (ESS 24.11.). Moni haluaisi luovuttaa päiviä enemmänkin kuin laki sallii.

Uudistuksen piirissä on tällä haavaa noin 37 000 vanhempaa. Vanhempainvapaita voi käyttää lapsen kahden ensimmäisen ikävuoden aikana, joten vaikutukset alkavat näkyä toden teolla vasta 2024 loppupuolella. Perhevapaauudistus on vielä niin tuore, että sen käytössä on paljon epätietoisuutta.

Jos omaa osuuttaan ei käytä, se jää kokonaan käyttämättä.

Mallia on haettu muista pohjoismaista, joissa on huomattu kiintiöiden lisäävän isien vapaiden käyttöä. On toivottavaa, että näin käy jatkossa Suomessakin. Isien soisi tarttuvan nykyistä useammin uudistuksen tuomiin mahdollisuuksiin, sillä se antaa hienon tilaisuuden olla hetken poissa työelämästä ja keskittyä kaikessa rauhassa uuteen perheenjäseneen.

Isyysvapaan käyttämättä jättämistä perustellaan perheissä taloudellisilla syillä. Siitä ei useinkaan ole kyse, sillä melko harvoin on taloudellisesti järkevää valita äidin kotihoidontuki isän ansiosidonnaisen päivärahan sijasta. Kelan joulukuussa avattava Perhevapaa-sovellus auttaa toivottavasti laskemaan perhevapaiden vaikutusta tuloihin.

Uusiin asioihin tottuminen vie oman aikansa. Ruotsissa noin 10 prosenttia isistä käyttää kiintiönsä itse. Jotta Suomessakin kävisi näin, tarvitaan muutosta käytäntöihin ja asenteisiin. Toivottavasti isien ei tarvitse enää perustella työnantajillekaan perhevapaalle lähtöä, vaan se on pikemminkin itsestäänselvyys.