Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Lukijalta | Pankit suhtautuvat pienkeräyksiin erityisen nuivasti – miksi?

Seitsenhenkinen perhe menettää tulipalossa paljon, myös sellaista, mikä on perheen isän työn kannalta välttämätöntä, ja vakuutukset korvaavat menetyksistä vain kymmenesosan vahingoista. Vahinkojen suuruus on pitkälti toistasataatuhatta euroa.

Ajattelimme ystävien kanssa järjestää pienkeräyksen perheen hyväksi. Otin selvää laista ja totesin, että pienkeräyksen voi kolme henkilöä järjestää. Sitä varten pitää avata pankissa ihan erillinen pienkeräystili, joka sitten mainitaan poliisille tehtävässä pienkeräysilmoituksessa.

Pienkeräyksestä vastuussa olevan on seurattava tilille tulevaa rahamäärää, joka on enintään 10 000 euroa, ja pienkeräys saa jatkua enintään kolme kuukautta siitä, kun poliisi on ilmoittanut lupanumeron pienkeräykselle. Lisäksi poliisille on vastuussa olevan ilmoitettava keräyksen lopettamisesta ja rahojen toimittamisesta keräyksen kohteeseen ja liitettävä ilmoituksiin pankin täydelliset tiliotteet koko keräyksen ajalta.

Menin siis pankkiin ja halusin avata pienkeräystilin, koska meitä oli tuo lain vaatima kolmen hengen porukka. Enemmänkin olisi ollut, mutta laki ei vaadi enempää tuohon pienkeräysilmoitukseen. Pankissa tulikin kylmä rätti kasvoille.

Miten lahjoittaja tuollaisen kokee?

Kyllä voin avata pienkeräystilin, mutta kun halusin, että siihen saajan tiedoksi eli tilin ”nimeksi” tulisi teksti esim. X:n perheen tueksi tai X:n tukitili tai X:n pienkeräystili, niin eipä se käykään. Sen sijaan saajaksi tulee tilin avaajan nimi, siis Matti Meikäläinen, joka pienkeräyksen tekstissä mainitaan vastuulliseksi keräysvastaavaksi.

Miten lahjoittaja tuollaisen ensireaktiona kokee? No tietysti niin, että kerääkö tämä Matti Meikäläinen itselleen rahaa, ja johtopäätös on se, että eikö itselleen kerääminen ole rikollista toimintaa. Ei ihminen tietenkään silloin lahjoita mitään tuollaiseen keräykseen, vaan ilmoittaa poliisille.

Eihän ensireaktiota suinkaan saa enää pois, vaikka keräysilmoituksessa miten lukisi tuo seitsemänhenkisen perheen dramaattinen tulipalo ja siitä aiheutunut ahdinko perheen toimeentulossa. Näin siitä huolimatta, että selvästi sanottaisiin, että keräyksellä on poliisin antama lupanumero.

En tietenkään voinut avata tuollaista keräystiliä, koska tuollaisella tilin ”väärällä” nimellä ei saisi mitään kerätyksi, kun se viittaa itsessään jo huijaukseen.

Arvoisat pankit, pyydän ystävällisesti teitä harkitsemaan pienkeräystilin avaamisen kohdalla, että siihen todellakin voisi tilin nimeksi eli saajan nimeksi muuttaa tietoa kohteesta ja siitä, että kyseessä on pienkeräystili. Omalle tilille ei pienkeräysrahaa voi kerääjä koskaan kerätä, sitä varten aina avattava oma tili.

Toinen vaihtoehto olisi mahdollisuus liittää tilin nimeen poliisin antama keräyslupanumero, kun sen on saanut. Jo pienkeräyslupailmoituksessa on oltava tili, joka on avattu pienkeräystä varten.

Tuntui siltä, että pankit ovat hyvin vastentahtoisia olemaan mukana ihmisten hädässä ja heidän auttamisessaan. Pienkeräys on kuitenkin lainsäätäjän antama mahdollisuus auttaa hätään joutuneita.

Aika kiukkuisena ja pettyneenä lähdin pankista pois etsimään toista pankkia, jos edes löytyisi yksi pankki, joka ymmärtäisi tämän asian! Vielä en tiedä, löydänkö sellaista pankkia.

Kirjoittaja on lahtelainen.