Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Kalle Jokisen Vierailija-kirjoitus Kuluttajansuojaa äänestäjille – vaihto-oikeus vain neljän vuoden välein

Kuluttajansuojalaki vuodelta 1978 sisältää muun muassa hyvän tavan vastaisen markkinoinnin ja sopimattoman menettelyn kiellon sekä kiellon antaa totuudenvastaisia tai harhanjohtavia tietoja. Politiikkaan kuuluu puolueen ja henkilöiden markkinointi vaaleja ja kannatusta silmällä pitäen. Laki kuluttajan suojasta ei koske politiikkaa. Valitettavasti äänestäjien kuluttajansuoja katteettomien myyntipuheiden suhteen realisoituu vaihto-oikeudella vain neljän vuoden välein.

On hämmästyttävää, miten ristiriitaista toimintaa ja päinvastaisia lupauksia politiikassa nähdään ja kuullaan. Esimerkkejä sanojen ja tekojen ristiriidasta riittäisi kaikista puolueista vaikka kuinka paljon.

Vuonna 2010 vihreät kansanedustajat vetosivat ydinvoiman rakentamista vastaan, kun Greenpeace-järjestö esitteli ”Itsekkyyden muistomerkin”, kivisen häpeäpaalun, johon hakkautti meidän kaikkien 1.7.2010 äänestyksessä ydinvoimaa kannattaneiden kansanedustajien nimet. Vihreät vastustivat ydinvoimaa ja ovat lähteneet jopa kaksi kertaa hallituksesta ydinvoiman takia.

Esimerkkejä sanojen ja tekojen ristiriidasta riittäisi kaikista puolueista vaikka kuinka paljon.

Nyt puolueen puheenjohtajan Maria Ohisalon mukaan ydinvoima on kuulunut jo vuosia vihreiden energiapalettiin eivätkä vihreät vastusta ydinvoimaa, päinvastoin jopa kannattavat sitä ilmastoystävällisenä energiamuotona. Ota niistä nyt sitten selvää?

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja hallituksen laiminlyönneistä EU:n ennallistamisasetukseen vaikuttamisessa käytiin välikysymyskeskustelu vastikään. Ennallistamisella tarkoitetaan metsien, peltojen ja rakennetun ympäristön saattamista kohti luonnon tilaa. Komission tavoite luonnon ennallistamiseksi on 30 % vuoteen 2030 mennessä ja jopa 90 % vuoteen 2050 mennessä. Vertailukohtana käytetään Suomen luonnon tilaa vuonna 1952.

EU asetukset ovat jäsenmaita velvoittavaa lainsäädäntöä, eikä tätä ennallistamishullutusta voi mitenkään hyväksyä. Hallitus, keskusta mukaan lukien, kannattaa asetuksen tavoitteita ja keinoja. Siitä huolimatta välikysymyskeskustelussa ja valiokuntakäsittelyssä keskustan kansanedustajat vastustivat kovilla puheilla ennallistamisasetusta, mutta välikysymysäänestyksessä antoivat jälleen yksimielisen tukensa pääministeri Marinille. Ota niistä nyt sitten selvää?

Viime viikolla hallitus hylkäsi torstain istunnossaan pienille ja keskisuurille yrityksille tarkoitetun tutkimus-, tuotekehitys- ja innovaatioverovähennyksen. Yksimielisen parlamentaarisen työryhmän esittämän lain tarkoituksena oli, että yritykset voivat saada verovähennyksen, kun ne panostavat kasvua ja työllisyyttä lisäävään kehitystoimintaan toimialallaan. Hallitus siis hylkäsi lakiesityksen.

Kuitenkin hetkeä myöhemmin pääministeri Marin puhui Messukeskuksen kasvuyritystapahtuma Slushissa tuotekehityksen tärkeydestä ja sanoi, että yritykset voivat luottaa poliitikkojen yhteisymmärrykseen nostaa Suomen tutkimus- ja tuotekehitysmenoja. Ota siitä nyt sitten selvää?

Kansalaiset ovat fiksuja ja näkevät puheiden ja tekojen ristiriidan läpi. On toivottavaa, että kaikki puolueet ja poliitikot keskittyvät jatkossa kaunistelun ja vääristelyn sijaan enemmän luottamuksen rakentamiseen sekä suoraan ja rehelliseen toimintaan, joka vahvistaa suomalaisten uskoa demokraattiseen yhteiskuntajärjestelmäämme.

Kirjoittaja on Hämeen vaalipiirin kansanedustaja (kok.).