Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Lukijalta | Julkeaa spekulointia sähköenergian hinnalla

Yhteiskuntaamme on hiipinyt huolestuttava ilmiö – kohtuuttomuus. Kaikkien suomalaisten arvostama hoitohenkilöstö uhkasi jokin aika sitten sairaaloiden teho-osastoja lakolla. Käytännössä panoksena oli ihmishenki. Yritysmaailmassa on jo pitkään ollut tapana palkita johtohenkilöitä täysin tolkuttomilla miljoonatuloilla. Näiden mestareiden tekemisiä on jälkikäteen usein maksettu pitkään ja hartaasti verovaroin.

Tämän kaltaiset, poikkeukselliset menettelytavat rapauttavat käsitystämme sekä kohtuullisuudesta että oikeudenmukaisuudesta.

Tällä hetkellä kansalaisia järkyttää pilviin noussut sähköenergian hinta. Reilussa vuodessa sähkölasku on monessa tapauksessa kymmenkertaistunut. Vastaavana aikana kilowatin tuotantohinta ei ole juurikaan noussut.

Käytännössä meille kerrotaan, ettei asialle voi mitään, kun pörssihinta määrittää tason. Pörssihinta noteerataan markkinapaikassa nimeltään Nord Pool. Käytännössä lähes jokainen suomalainen energian tuottaja myy energiansa edellä mainittuun markkinapaikkaan. Myynnin jälkeen ostetaan suomalaisten tarvitsema määrä takaisin ja siihen lisätään tuhti kate.

Käytännössä suoritetulla manööverillä nostatetaan hinta lähemmäs eurooppalaista tasoa ja toiminnan kate tasolle, joka sittemmin palkitaan miljoonabonuksilla. Kohtuullisuuskäsitys on totaalisesti kadotettu.

Joidenkin tollojen mielestä tämä on markkinataloutta. Ei ole. Koko energiasektori on luonteestaan johtuen liian harvojen käsissä. Tällöin puhutaan oligopolisesta markkinasta. Tämä asetelma on mahdollistanut monenmoisia toimia, muun muassa futuurikaupankäynnin.

Joidenkin tollojen mielestä tämä on markkinataloutta.

Pelkistetysti futuurissa arvuutellaan, mikä olisi hinta kahden vuoden kuluttua ja tällä arvauksella kaupat lyödään lukkoon. Hämmästelen, etteivät päättäjämme ole puuttuneet tähän täysin vastuuttomaan spekulointiin.

Voin kuvitella, että spekulointi on jännittävää ja tässä tapauksessa riskitöntä, kun kyseessä eivät ole omat rahat. Lopputuloksena käsissämme on apparaatti, jonka hallinta ja ymmärtäminenkin on lähes mahdotonta. Tuntuu oudolta, että tämän apparaatin on annettu syntyä ja kehittyä. Miten tämä palvelee suomalaista kuluttajaa? Tässä leikitään monien leivällä.

Jokainen meistä asuu jossakin, ja asuntojamme on lämmitettävä monen kuukauden ajan vuosittain. Erityisen hankalassa asemassa ovat sähkölämmitteisten pientalojen asukkaat ja omistajat. Kerrostaloja ei sähköllä yleensä lämmitetä, mutta lisäkustannuksia saadaan niissäkin merkittävästi kallistuvan kaukolämmön muodossa.

Maamme energiatilanne on varsin hyvä, ja Olkiluodon voimalan kapasiteetin käyttöönoton jälkeen olemme omavaraisia. Edes nykytilanne ei edellytä minkäänlaista pörssispekulointia.

Myös naapurimaidemme tilanne on pääosin varsin hyvä. Kukaan ei pakota meitä kierrättämään omaa tuotantoamme pörssin kautta, minkä lopputulemana on kustannustaso, josta emme selviä.

Asiantuntijat neuvovat meitä laskemaan lämpötilaa asunnoissamme, hyödyntämään pörssisähkön edullisimpia jaksoja kuten yöaikaa ja oikein tuulisia päiviä. Haluaako joku oikeasti tutkia nettiä yötä päivää, pestä astiat, pyykit ja itsensä keskellä yötä? Haluaako joku todella, että perheenjäsenet kulkevat perässäsi sammuttamassa valoja, jotka juuri sytytit.

Kukaan ei pakota meitä kierrättämään omaa sähkön tuotantoamme pörssin kautta.

Tuskin moni haluaa. Uskon, että kuluttaja haluaa varmuuden energian riittävyydestä ja sen hintakehityksen ennakoitavuudesta.

Energian tuotanto ja jakelu tulee pitää yhteiskunnan näpeissä ja nykyistä tarkemmassa kontrollissa. Esimerkkiä ei tule ottaa Helsingin Energian hallituksen ratkaisuista.

Toivottavasti pikaisesti ilmestyy sellainen päättäjä, joka palauttaa meille elintärkeän energiatuotannon hallittavalle ja ymmärrettävälle tasolle.

Kirjoittaja on lahtelainen kiinteistöneuvos.