Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Lukijalta | Vanhusneuvola tai vastaava kokoava palvelu on saatava aikaan

Mielipidepalstalla (ESS 9.11.) Marja Vilkama kirjoittaa Valtakunnallinen vanhusneuvola -kansalaisaloitteesta ja erityisesti eläkeläisten omien edunvalvontaryhmien puutteellisesta tiedottamisesta jäsenilleen. Aloite on viiden yksityishenkilön ideoima, ja vastaavia hankkeita on aika ajoin nostettu esiin jo aiemminkin. Tälle aloitteelle kävi niin, että sen nimien kerääminen on päättynyt marraskuun alussa ja se keräsi noin 6 100 allekirjoitusta, eikä siten ylittänyt vaadittua 50 000 allekirjoituksen rajaa.

Vanhusneuvolan toimintamalli olisi niin sanottu yhden luukun palvelu. Vanhusten neuvolat toimisivat kuten lastenneuvolat. Tarkastukseen kutsuttaisiin iän perusteella jokainen, esimerkiksi 65-vuoden iän saavuttanut seniorikansalainen. Alkuun neuvola ehkäisisi ennalta terveysongelmia, mutta sama tuttu ammattilainen olisi tavattavissa läpi vuosien. Neuvola auttaisi hakemaan palveluita ja lopulta päättäisi ympärivuorokautisesta hoivasta, jos vanhus aikanaan sitä tarvitsee.

Neuvola voisi myös opastaa ja avustaa esimerkiksi digitaalisten palvelujen käytössä. Tällaiset tulevat jatkossa entistäkin enemmän koskettamaan kaikkia kansalaisia. Ei ihme, jos ikäihminen ei tarvitsemaansa tietoa löydä, kun monesti nuoremmallekin on hankalaa saada selville, mikä lomake tulee mistäkin palvelusta täyttää.

Maassamme oli viime vuoden lopussa yhteensä 1,6 miljoonaa eläkkeensaaja, ja määrä on kasvussa. Asia koskettaa siis monia, ja joko kuvattu neuvolamalli ikäihmisten asiointia parantamaan tai muu vastaava terveyden- ja sosiaalipuolen yhdistävä palvelu tulee saada aikaan. Tässä tulevat hyvinvointialueet ovat suuressa roolissa.

Yhteiskunnan tulee joka tapauksessa huolehtia senioreistaan, joista suuri osa joutuu tulemaan toimeen hyvinkin pienellä eläkkeellä. Mitä pidemmän ajan toimintakyky ja omassa asunnossa laitoksen sijaan asuminen mahdollistetaan, sitä paremman elämisen laadun takaamme heille, jotka ovat osansa yhteiskunnalle jo antaneet.

Kirjoittaja on Hämeen vaalipiirin eduskuntavaaliehdokas (ps.).