Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus EU ja Lahti näyttävät esimerkkiä

Egyptin Sharm El-Sheikhissä menneenä viikonloppuna päättyneen YK:n ilmastokokouksen tulokset olivat pettymys. Kokouksessa ei tullut juurikaan lupauksia uusista päästövähennyksistä, joilla maapallon keskilämpötilan nousu saataisiin tavoitteiden mukaisesti pysäytettyä 1,5 asteeseen.

Maailmanlaajuiset kasvihuonekaasupäästöt ovat 2010-luvulta alkaen kasvaneet vuosittain noin 1,3 prosenttia. Suunta pitäisi saada käännettyä ja päästöjä pienennettyä vuoteen 2030 mennessä ainakin 30 prosenttia nykyisiin vähennyssitoumuksiin verrattuna. Näin lämpötilan nousu voitaisiin pysäyttää kahteen asteeseen.

Suurimmat ilmastopäästöjen aiheuttajat ovat Kiina, Yhdysvallat, Euroopan unioni ja Intia. Näistä vain EU on valmis vähentämään päästöjään riittävän ripeästi. Unioni ennakoi, että sen alueella vähennys on 57 prosenttia aiemmin sovitun 55 prosentin sijaan.

Luovuttaminen osoittaisi suurta itsetuhoisuutta.

1990-luvulta saakka päästöjään vähentänyt EU haluaa näyttää ilmastotoimissa esimerkkiä ja niin on syytäkin. Suomessa päästöt henkeä kohti ovat edelleen korkeat (noin 10 hiilidioksiditonnia per asukas) ja yli viisinkertaiset esimerkiksi keskivertointialaisen päästöihin nähden.

EU ei voi tinkiä omista päästötavoitteistaan, vaikka suuri osa maapallon valtioista ei vielä ymmärrä omaa etuaan tai ainakaan kykene toimimaan ilmaston lämpenemisen hillitsemiseksi. Luovuttaminen osoittaisi suurta itsetuhoisuutta ja veisi viimeisetkin toivonrippeet siitä, että ilmaston lämpenemiseen liittyvät haitat saataisiin pidettyä edes jollakin tavalla hallittavina ja siedettävinä.

EU:n tavoitteena on olla ensimmäinen hiilineutraali maanosa vuoteen 2050 mennessä. Suomessa tavoite on asetettu vuodelle 2035. Päijät-Häme puolestaan tähtää osana Hinku-kuntien verkostoa hiilineutraaliuteen vuoteen 2030 mennessä. Kunnianhimoisin tavoite on Lahdella, joka aikoo olla hiilineutraali jo vuonna 2025 samaan aikaan Joensuun ja Kööpenhaminan kaupunkien kanssa.

Lahden alueella päästöjä kannattaa vähentää paitsi globaalien ilmastotuhojen rajoittamiseksi, myös puhtaasti itsekkäistä syistä. Voimalainvestointien mahdollistama päästötön energiantuotanto sekä kiertotalouden ja sähköisen liikenteen ratkaisut tuovat seudulle yritystoimintaa ja työpaikkoja.

Lahden ympäristöpääkaupunkivuosi ja siihen olennaisesti liittyvä kunnianhimoinen hiilineutraaliustavoite ovat yksi syy sille, että entistä useammat yritykset ovat kiinnostuneet Lahden seudusta sijoittumispaikkana.