Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Vaikuttava toiminta vaatii luopumaan kivoista jutuista

Teennäinen puuhastelu ilmastomuutoksen torjumisessa tympäisee. Epärehellisyys, epäaitous yököttää. Touhutaan, tohotetaan, puhutaan, ja ollaan tekevinään, jotta ei vain tarvitse tehdä mitään todellista.

Vaikuttava toiminta vaatii luopumaan kivoista jutuista, kuten korkeasta elintasosta ja tekemästä mitä milloinkin sattuu miellyttämään. Keskeinen tosiasia on se, että kaikki ihmisen toiminta vaatii energian käyttämistä, ja silloin syntyy päästöjä aina.

Puhtaasta, päästöttömästä energiasta puhuminen on huijausta. Vakituinen huijaamisen menetelmä on osaoptimointi, jossa toiminnan aiheuttamista päästöistä vain osa otetaan huomioon. Junavaunun seinällä plakaatissa kiitetään matkustajaa päästöttömän kulkuneuvon valinnasta. Pötyhöpöä. Ihmeenkö kaupalla junat syntyvät, raiteet leviävät ympäriinsä, ja junan sähkö ilmestyy tyhjästä?

Puiden pilkkomisessa on korkea joulesuhde.

Esimerkkejä puhtaan energian valheista on pilvin pimeinä, muun muassa tuulivoima ja sähköautot. Jos tosissaan halutaan tehdä ilmaston hyväksi jotain, on kaikkea tarkasteltava joulesuhteen avulla.

30 vuotta sitten Liikuntatieteellisen seuran valtakunnallisen seminaarin päätöskeskustelussa esittelin joulesuhteen: ”Yhteiskunnan tulee edistää toimintoja, jotka säästävät energiaa tai eivät ainakaan edistä energian tuhlausta. Myös liikuntapolitiikassa tuetaan lajeja, joissa on korkea joulesuhde.” Selkeä viestini ei tavoittanut ketään, koska se tuntui liian ikävältä.

Joulesuhde on yksinkertainen käsite. Joule on energian yksikkö kuten kalori tai watti. Joulesuhde liikunnassa on ihmisen käyttämän energian suhde siihen energiaan, joka tarvitaan liikunnan mahdollistamiseen. Joulesuhde on lahjomaton työkalu arvioitaessa liikuntamuodon haitallisuutta ilmastolle. Se määrittää, miten yhteiskunnan pitää toimia ja mitä välttää.

Korkea joulesuhde on kävelyssä, joka alkaa kotiovelta. Matala joulesuhde on ratsastuksessa tai golfissa. Nollaan joulesuhde putoaa moottoriurheilussa. Puiden pilkkomisessa on korkea joulesuhde, samoin seksin harrastamisessa kotona.

Jos ihminen laajentaa joulesuhteen tarkastelun koko elämään, perusteet hyville päätöksille löytyvät helposti. Joulesuhde on olemassa kaikessa, vapaa-ajan harrastuksissa ja elintarvikkeiden hankinnoissa, suhteessa matkailuun – ja kaikkeen, mihin omilla valinnoilla voi vaikuttaa. Joulesuhde paljastaa armottomasti, miten paljon turhaa ja haitallista ihmisten käyttäytymisessä piilee, esimerkiksi johtajien ympäristöaiheinen lentely ympäri maailmaa.

Kirjoittaja on Hollolan Hämeenkoskella asuva erikoislääkäri ja Hollolan kunnanvaltuutettu (ps.).