Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Naisiin kohdistuva väkivalta on Suomen synkimpiä epäkohtia

Sukupuolittunut väkivalta ja lähisuhdeväkivalta koskettaa liian monen tytön ja naisen elämää sekä vaarantaa heidän oikeuksiansa. Suomalaisista 16–74-vuotiaista 75 prosenttia on kokenut henkistä, fyysistä tai seksuaalista lähisuhdeväkivaltaa.

Lähisuhdeväkivalta on sukupuolittunutta, joka kolmas nainen kokee Suomessa elämänsä aikana lähisuhdeväkivaltaa. Naiset kokevat miehiä useammin parisuhdeväkivaltaa, ja he ovat etenkin fyysisen ja seksuaalisen väkivallan tai vainon uhreja.

Marinin hallitus on tehnyt tärkeitä uudistuksia ja päätöksiä, jotka vahvistavat tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia. Yksi tärkeimmistä on seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistus, jossa raiskauksen kriteeristöä muutettiin suostumusperustaiseksi. Lisäksi rikoslakiin on lisätty sukupuoli rangaistuksen koventamisperusteeksi.

Hallitus on myös esittänyt lähestymiskiellon tehostamista sähköisen valvonnan avulla. Esitys myös sisältää tärkeät kirjaukset kiellon hakemisen maksuttomuudesta sekä lähestymiskiellon rikkomista koskevan rikosasian käsittelyä kiireellisesti. Nämä uudistukset ovat tärkeitä ja vahvoja tekoja tasa-arvon puolesta.

Valtionneuvoston tutkimus lähisuhdeväkivallasta ja sen kustannuksista paljastaa, että naisiin kohdistuneesta fyysisestä parisuhdeväkivallasta aiheutuu 150 miljoonan euron lisäkustannukset vuodessa. Todellisuudessa terveydenhuollon kokonaiskustannukset ovat suuremmat. Nämä luvut korostavatkin hallituksen tekojen tärkeyttä ja perustelevat päätöksiä myös erityisesti heille, jotka tuudittautuvat ajatukseen siitä, että tasa-arvo on valmis.

Naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisy ja siihen liittyvät toimet ovat investointi turvallisempaan elämään. Väkivallaton elämä on keskeinen osa ihmisten hyvinvointia, ja elämä ilman väkivaltaa on ihmisoikeus. Työtä on tehtävä paitsi Suomessa, myös EU-tasolla. Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta on saatava loppumaan.

Kirjoittaja on tutkija, FT, Hämeen Demarinaisten puheenjohtaja ja Lahden Sosialidemokraattisen Naisyhdistyksen sihteeri.