Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Synkkään taloussyksyyn mahtui valoisakin uutinen

Kuluva syksy on ollut täynnä toinen toistaan synkempiä talousuutisia Suomen ja Euroopan vajotessa kaikkien ennusteiden mukaan kohti taantumaa korkean inflaation, korkojen nousun sekä uhkaavan energiakriisin vauhdittamana.

Tiistaina kuultiin vaihteeksi myös positiivinen viesti, kun Tilastokeskuksen työvoimatutkimus vahvisti Suomen työllisyysasteen jatkaneen lokakuussa kohoamistaan ja nousseen jo 74,4 prosenttiin. Yhtä korkeita lukemia saa hakea ajalta ennen 1990-luvun alun suurta lamaa.

Osaavasta väestä kannattaa pitää kiinni.

Työllisyyden kasvun jatkuminen vahvana tuli iloisena yllätyksenä paitsi Tilastokeskukselle itselleen, myös uutista tuoreeltaan arvioineille ekonomisteille. Se on tällä hetkellä Suomen talouden ehdoton valopilkku ja vahvin todiste siitä, ettei ainakaan vielä olla taantumassa, kiteytti Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki puolestaan huomautti, että työllisyysasteen nousu kuten myös työttömyyden lasku ja lomautusten vähäisyys kertovat työmarkkinoiden kestävyydestä tilanteessa, jossa taantuman merkit ovat muuten vahvistumassa.

Työmarkkinoiden vakavana ongelmana on viime vuosien noususuhdanteessa pidetty huutavaa pulaa osaavasta työvoimasta. Nyt tämä pula saattaa varsin paradoksaalisesti jarruttaa työmarkkinoiden heikkenemistä taantuman kynnyksellä. Tälle voi olla järkeenkäypä selitys. Vaikka suhdannenäkymät ovat huonot, osaavasta väestä kannattaa pitää yrityksissä kiinni viimeiseen saakka, koska heitä voi olla entistä vaikeampi saada palkatuksi lyhyeksi povatun taantuman hellittäessä.

Työllisyyden vahvistuessa työttömyys luonnollisesti väheni entisestään. Koko maan työttömyysaste oli lokakuussa enää 8,8 prosenttia. Myös Lahdessa työttömyys väheni vuoden takaisesta ajankohdasta lähes kaksi prosenttiyksikköä 12,8 prosenttiin. Valitettavasti luku oli silti edelleen liian suuri, jotta se olisi riittänyt suistamaan Lahden kyseenalaiselta kärkipaikalta suurten kaupunkien keskinäisessä työttömyysvertailussa.

Lahden kotikutoinen ja itsepintaisen sitkeä ongelma on nuorten ja pitkäaikaistyöttömien poikkeuksellisen suuri osuus kaikista työtä vailla olevista työnhakijoista. Tällä on kielteinen merkitys kaiken muun ohella myös kaupungin omaan taloudenpitoon. Siten on olemassa monta hyvää syytä edellyttää, että ongelmaan kyetään vihdoin löytämään kestäviä ratkaisuja viimeistään sitten, kun työllisyyspalvelut siirtyvät täysin kuntien omalle vastuulle.