Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Nina Rädyn kolumni Koko pankkiautomaatin varastaminen Kärkölässä oli harvinainen tapaus

Kun varkaat rouhaisivat kauhakuormaajalla pankkiautomaatin irti Kärkölän Osuuspankin seinästä 11. marraskuuta, oli kyseessä erittäin harvinainen varkaus. Samalla tekotavalla repäistiin automaatti Mäntsälän Citymarketin ulkoseinästä 7. lokakuuta. Mutta sitä edellisestä kerrasta on aikaa.

– Tämä on uusi tapa toimia. Ei ole suomalainen tapa eikä ole ulkomailtakaan kuultu tällaisesta, kun olemme kyselleet. Yleensä on yritetty saada automaattiin kiinni jokin sähköinen laite tai sitten räjäytetty automaatti. Tuhotekoja ja yrityksiä on kyllä ollut. Esimerkiksi viime vuonna Nummelassa ajettiin autolla kauppaliikkeeseen ja peruutettiin automaatti nurin, kertoo Automatia Pankkiautomaatit oy:n kotimaan palveluiden johtaja Petteri Parviainen.

Automaatteja ei ole vuosikymmeniin saatu Suomessa kokonaisena kiinteistöstä irti. Vuonna 1998 Kiihtelysvaarassa varkaat nostivat automaatin mukaansa teollisuustrukilla.

Kookkaita automaatteja on vuosien varrella yritetty vetää henkilöauton kanssa nurin heikolla menestyksellä tai kolhittu kaivinkoneella. Rahasaaliita ei ole saatu paitsi vuoden 2009 varkaussarjassa, jossa muutamia automaatteja räjäytettiin eri puolilla maata.

Kärköläläisten kannalta toissaviikon varkauden vaikutus on suuri, koska kyseessä oli kunnan ainut pankkiautomaatti. Parviainen kertoo, että uusi automaatti on tulossa samaan liiketaloon. Aikataulu varmistuu pian.

Uusi pankkiautomaatti on tulossa Kärkölään samaan liiketaloon.

Pankkiautomaatit eivät ole enää lähes kolmeenkymmeneen vuoteen olleet pankkien omia automaatteja, vaan ne kuuluvat Automatialle. Se aloitti toimintansa 1994.

Kun pankkiautomaateista puhutaan, muistan työpaikkani vuodelta 1990. Olin pankkitoimihenkilönä Espoossa.

Automaatteja oli ollut vasta muutaman vuoden. Asiakkaat ihmettelivät, miten kukaan pystyy olemaan töissä noin pienessä kopperossa. Eikö siellä ole kesällä kuuma? Ja millaiset työvuorot ovat, kun automaatti toimii vuorokauden ympäri?

Näihin sitten naama peruslukemilla vastailtiin, että ei siellä ketään ole, kone vain.

Pankkiautomaatin hoitaminen oli yksi työtehtävistäni. Latasin setelit koneeseen ja kutsuin korjaajan tarvittaessa. Koska kyseessä oli kone, korjaaja tuli tutuksi.

Hän oli ollut asentamassa tätä automaattia pankin tuulikaappiin pari vuotta aiemmin. Automaatista oli vasta ulkokuori paikoillaan ja siinä suuri kyltti, jossa kerrottiin avauspäivä.

Tämä ei estänyt innokkaimpia työntämästä korttia koneeseen, vaikka korttiluukkukin oli vielä pelkkä iso aukko. Koneistoa asentanut mies näppäisi sormellaan pankkikortteja ulos tasaiseen tahtiin, ja silloin asiakkaat yleensä näkivät kyltin.

Jossain vaiheessa asentaja huomasi, että yksi ja sama kortti tulee koneeseen yhä uudelleen. Tässä automaatissa näyttöruudun ja näppäinten päällä oli tumma lasi, joka liukui ylös, kun laitetta alettiin käyttää. Nyt näyttö ja näppäimet vielä puuttuivat, joten asentaja vilkaisi lasin takaa, mitä tuulikaapissa tapahtuu.

Iäkäs nainen nosti kortin lattialta kävelykeppiinsä nojaten ja työnsi sen taas koneeseen. Asentaja päätti yllättää asiakkaan. Hän pani naamansa kiinni tummaan lasiin ja nosti lasin hitaasti ylös.

– Tämä automaatti on toiminnassa kahden päivän kuluttua. Tervetuloa silloin uudelleen, asentaja sanoi.

– Jaaha, kiitos tiedosta, nainen vastasi ilahtuneena.