Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Pääkirjoitus Marin tarjosi vain silakoita joulukaloiksi

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF liittyi viime viikolla samaan asiantuntijakuoroon, joka kuluvan syksyn aikana on patistellut Suomen poliittisia päättäjiä kiinnittämään nähtyä vakavampaa huomiota julkisen taloutemme huolestuttavaan velkaantumiseen.

IMF tosin kiitti Sanna Marinin (sd.) hallitusta siitä, että se on ohjannut Suomen onnistuneesti koronapandemian lävitse ja toteuttanut ohessa myös työllisyyttä parantavia rakenteellisia uudistuksia. Samaan aikaan hallitus on kuitenkin ottanut miljardikaupalla lisää velkaa myös muihin kuin välttämättömiin tarpeisiin. Nyt inflaatio on lähtenyt laukalle ja talouskasvu hiipuu, joten IMF neuvoo Suomea luopumaan elvyttävästä talouspolitiikasta ja jatkamaan rakenteiden uudistamista julkisen taloutemme vakauttamiseksi sekä velkasuhteemme taittamiseksi.

Vielä kunnianhimoisempi on SDP:n työllisyystavoite.

Pääministeri Marin sai tilaisuuden vastata IMF:n huutoon tuoreeltaan lauantaina, kun hän esitteli SDP:n talouspoliittisia tavoitteita puoluevaltuuston kokouksessa Lappeenrannassa. Demarit pyrkivät kääntämään velkasuhteen laskuun kahdessa vaalikaudessa, ja Marinin mukaan he ovat valmiita vahvistamaan julkista taloutta myös sopeuttamistoimilla. Ensisijaiseksi keinoksi hän nosti kuitenkin talouskasvun vauhdittamisen ja työllisyyden parantamisen.

Talouden SDP pitäisi vähintään kahden prosentin vuosittaisessa kasvuvauhdissa. Se olisi tuplasti isompi kasvu kuin mitä IMF Suomelle povaa. Vielä kunnianhimoisempi on demareiden työllisyysastetavoite nyt, kun suhdanteista ei ole vetoavuksi koko Euroopan lasketellessa kohti taantumaa.

Marin on oikeassa siinä, että talouskasvu ja työllisyyden parantaminen ovat avainroolissa, jos ja kun julkista taloutta halutaan vahvistaa ja velkaantumista taittaa. Tärkeää on myös kasvattaa tulopuolta esimerkiksi tukkimalla veropohjan aukkoja ja kitkemällä verovälttelyä, kuten Marin esitti. Hyvin kyseenalaista sitä vastoin on, pystytäänkö julkista taloutta vahvistamaan alkuunkaan tarpeeksi ilman, että myös menopuolta tarkastellaan vähintään yhtä kriittisellä silmällä kuin demarit haluavat tarkastella tulopuolta.

Marinin mainitsemat julkisten tilojen vuokrat ja sote-alueiden hankintamenot kuulostavat toki äänestäjien korviin paljon kivuttomammilta säästökohteilta kuin vaikkapa sosiaaliturva, koulutus tai terveyspalvelut. Sopeuttamiskeinoina ne ovat silti pieniä kuin silakat joulukaloiksi silloin, kun umpeen pitäisi lapioida jo 9:ää miljardia euroa lähentelevä kestävyysvaje, joka uhkaa rapauttaa hyvinvointimme perustan.